A Szatmárnémeti Értéktár létrehozása és működtetése, honosítás, számtalan könyvbemutató, Vakációs Kuckók, kerékpárút építését támogató aláírások gyűjtése, környezetvédelmi konferencia, választási regisztráció található a Szatmár megyei EMNT évösszefoglaló palettáján.

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) idén immár 7 éve a Szatmár megyei lakosok szolgálatában áll a magyar állampolgárság megszerzésében” — fogalmazott Csókási-Budaházi Attila, az EMNT Szatmár megyei elnöke a 2017-es évi tevékenységbeszámolójában szerdán délután a Demokráciaközpontban. Mint hangsúlyozta, bár a tavalyi évben némileg csökkent a honosodási kedv, november-decembertől, valamint 2018 eddigi hónapjaiban érezhetően megugrott az érdeklődők és honosulni vágyók száma — a fellendülés oka pedig valószínűleg egyrészt a magyarországi országgyűlési választások húzóhatása és a médiában folyó propaganda, másrészt a Köldökzsinór program néven közzétett egyszeri anyasági támogatás és babakötvény lehetősége, amely nagyon sok érdeklődő fiatalt vonz az irodába. „Irodánkban gőzerővel folyik a regisztráció, és továbbra is várjuk a szavazni vágyókat, de még a tétovázókat vagy szkeptikusokat is. Miért említettem az utóbbiakat is? A magyarországi pártok megkülönböztetett figyelemmel viseltetnek a külhoni magyarok iránt, élénk viták folynak a külhoniak szavazati jogáról, megoszlanak az álláspontok, ám a józan többség egyértelműen kiáll eme alkotmányos jog mellett. S ha már adott ez a lehetőség, éljünk vele, és nyilvánítsunk véleményt, letéve a voksunkat azok mellett, akik az összes magyar állampolgár jogai mellett kiállnak, beleértve a határon túliakat is!” — nyomatékosította.

Mint a tevékenységbeszámolóban elhangzott, a Szatmári Gazdák Egyesületével, valamint a Corvus Regia Egyesülettel közösen számtalan rendezvényt szerveztek és bonyolítottak le — többek között a Vakációs Kuckót, amelynek keretében neves keramikusok mutatták meg az agyagformázás, a körmön- és bőrfonás fogásait a gyerkőcöknek (és sok esetben szüleiknek is); a Kuckó Színházi Műhelyben szerepjáték, mesehallgatás és közös mesélés, éneklés segítette a személyiségfejlesztést és a csapatban való együttműködést, a Szókimondóka, avagy Logopédiai Kuckó pedig az anyanyelvápolást, a beszédfejlesztést és a nyelvművelést célozta. Ezeket a Kuckófoglalkozásokat idén is szeretnék folytatni, amennyiben sikerül támogatást szerezni a Bethlen Gábor Alaptól, akárcsak a szintén nagy sikernek örvendett növényismereti és gombásztábort. A tavalyi év eseményei közül mindenképp kiemelkedik a Szatmárnémeti Értéktár létrehozása és működtetése; az aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy a Szamos jobb oldali töltésén a Nagyerdőig kerékpárutat alakítson ki a szatmárnémeti önkormányzat (onnan már a pusztadaróci önkormányzat folytatná a kiépítést, amely támogatást nyert a környezetvédelmi minisztériumtól). Bár a kezdeményezést több mint 1300-an támogatták, a megyeközpont vezetősége elutasította, inkább előnyben részesítve a Gheorghe Bariţiu utca és az Aquapark közötti (s majd tovább a Sárerdőig) bicikliút építését; valamint a „Másfél évtizeddel a ciánszennyezés után” című környezetvédelmi konferenciát, amelyen jeles szakértők beszéltek a 16 éve történt ökológiai katasztrófa hatásairól, az élővilág jelenlegi állapotáról, valamint az igen veszélyes cianidos technológia használatával kapcsolatos jogalkotási problémákról. A tevékenységi palettáról nem hiányoznak a szépszámú könyvbemutatók — kezdve Csinta Samu Arisztokraták honfoglalása című könyvétől egészen Sütő Éva Érmelléki embermesék című „szerelmes földrajzáig” — és a filmvetítésekkel összekötött megemlékezések sem.

(Forrás: frissujsag.ro)