Könyvbemutatóra került sor Csíkszeredában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Identitas Egyesület szervezésében. A 2017. november 10-én, pénteken, a Székelyföld folyóirat szerkesztőségében megrendezett bemutatón az idén elhunyt volt parlamenti képviselő, Borbély Imre: Harc a nemzet érdekében című posztumusz megjelent könyvét mutatták be. A kötetet a szerző fia, a szöveg gondozója és egyben a kötet szerkesztője, Borbély Zsolt Attila közíró, politológus mutatta be. Amint mondta, a 260 oldalas könyv két részre osztható: a Borbély Imrével készült mélyinterjúra, valamint az ehhez kapcsolódó dokumentumokra. A bemutatón többnyire édesapjáról mesélt, valamint a vele és a temesvári forradalommal kapcsolatos emlékeit elevenítette fel.

A Borbély Zsolt Attila által tartott előadásból számos érdekes dolgot is megtudhattunk, például, hogy édesapja közeli barátja és munkatársa volt az 1989-es Temesváron kirobbant, végül a diktátor bukásához vezető eseményeket elindító Tőkés Lászlónak, továbbá a kötet keletkezésének a körülményiről, valamint az 1989 után a hazai magyar politikai életbe bekapcsolódott édesapja pályafutásáról. Fia elmondása szerint ugyancsak Borbély Imréhez köthető 1990. március 13-án az ún. Kolozsvári Nyilatkozat megszületése, valamint a román parlamentben elhangzott első magyar nyelvű felszólalás, melyet követően azt mondták neki: „ilyennek képzeljük el a magyar embert!”.

A könyvbemutató végén, hallgatói kérdésre Borbély Zsolt Attila jövőbeni terveit ismertette, majd ezt követően Gergely István (Tiszti) emlékezett meg Borbély Imréről. Mint mondta, lelki barátok voltak, Borbély Imre neki egy lelki társ volt, és egy álmát felelevenítve megjegyezte, hogy „úgy hiányoznak a régi emberek!”

A bemutató végén lehetőség volt a könyv megvásárlására, amelyet fia, Borbély Zsolt Attila dedikált, hallgatói kérésre akár rovásírással is.