A bukaresti román és az erdélyi magyar sajtó egy része már beszámolt arról, hogy a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék (Înalta Curte de Casație și Justiție) a múlt héten kihirdette a jogerős döntést abban a hosszadalmas pereskedésben, amelynek során Tőkés László rágalmazásrért és hitelrontásért citálta az igazságszolgáltatás elé Filip Teodorescu egykori szekustisztet, Ioan Talpeşt, a külügyi hírszerzés volt vezetőjét, valamint az Antena 3 tévéadót és műsorvezetőjét, az azóta csatornaigazgatóvá avanzsált Mihai Gâdeát.

Korábban a fővárosi táblabíróság erkölcsi kártérítés kifizetésére ítélte az alpereseket – egyikük kivételével –, amiért Tőkés Lászlót hazaárulással vádolták. A legfelsőbb bíróság, elhúzódó fellebbezések és újratárgyalások után, ezt az ítéletet emelte most jogerőre. Emlékeztetőül: a bukaresti bulvárcsatorna „Sinteza zilei” (a. m. napi összefoglaló) című, főműsoridőben sugárzott talk show-jának 2014. szeptember 15-i adásában megszólalók az 1989-ben Temesváron kitört népfölkelésben dicstelen szerepet játszott kommunista politikai rendőrséget, a Securitatét igyekeztek tisztára mosni, miközben hazaárulással és Magyarország számára végzett kémkedéssel vádolták meg a református lelkipásztort, akinek diktatúrellenes kiállása szolgált szikraként a rendszerváltó forradalom kirobbanásához. Filip Teodorescuról tudni kell, hogy kulcsszerepet játszott a felkelők elleni véres megtorlásban, hiszen Iulian Vlad, a Securitate országos parancsnoka a rendszerellenes megmozdulás elfojtásának feladatával küldte a Bánság fővárosába. Az egykori szekustiszt a stúdióban, míg Ioan Talpeş, a SIE volt főnöke egy bejátszásban rágalmazta meg Tőkés Lászlót. A műsort „moderáló” Mihai Gâdea meg sem próbálta bizonyításra bírni a két tartalékos főtisztet, és meg sem próbálta reagáltatni az érintettet az elhangzó súlyos vádakra. Ezért Tőkés László őt és a televízióadót is perbe hívta.

A felperes jogi képviselője, Kincses Előd ügyvéd a sajtónak elmondta, hogy a ma 84 éves Teodorescunak 15 ezer lejt, a tévétársaságnak és munkatársának 10 ezer lejt kell egyetemlegesen fizetnie a püspöknek. A 79 éves Talpeş megúszta, mert ő úgymond „csak” bejátszásban rágalmazta Tőkés Lászlót. Az alperesek az utolsó pillanatig abban reménykedtek, hogy a táblabíróság a javukra fordítja az alapfokú ítéletet. Másrészt Tőkés László is nagyobb összeget szeretett volna behajtani rajtuk, 40 ezer euró volt az eredeti jóvátételi igény. „A fővárosi táblabíróság az első tárgyalási szakaszban mindössze 1 lej erkölcsi kártérítést ítélt meg – emlékeztetett a marosvásárhelyi ügyvéd. – Az ügy újratárgyalása során azzal indokolta a nevetséges összeget, hogy mi nem tudtunk bemutatni olyan ítéletet, amelyik euróban állapított volna meg ilyen nagyságrendű sérelmi díjat. A fellebbezésünkhöz viszont csatoltam azt az ítéletet, amelyik ugyanazt a Mihai Gâdeát 20 ezer euró megfizetésére kötelezte a neves filozófus, író, Gabriel Liiceanu javára, akit azzal rágalmazott meg, hogy megütötte áldott állapotban lévő feleségét.”

Végül a legfelső bíróság nem vette figyelembe azt az érvet, hogy a temesvári forradalom megindítóinak rágalmazása, az áldozatok emlékének meggyalázása, az egykori román–magyar szolidaritás megcsúfolása, a kiemelkedő történelmi események hamis színben való feltüntetése nem lehet csupán egy banális sajtóvétség. A végső soron Tőkés Lászlónak megítélt kártérítés jelképesnek mondható, de a lényeg magán a hitelrontókat, rágalmazókat, hamisítókat elmarasztaló ítéleten van.

EMNT