Emléktábla-avatással emlékeztek Makovecz Imrére vasárnap Temesváron, az építész által tervezett, 90 százalékban elkészült Új Ezredév Református Központban. A Kossuth- és Ybl-díjas építőművész, a magyar organikus építészet megteremtője 1935. november 20-én született Budapesten, ugyanott hunyt el 2011. szeptember 27-én. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke volt.

A táblaavatást a vasárnap délelőtti istentisztelet keretében tartották, az igehirdető maga Tőkés László, „Temesvár hőse” volt. Az egykori temesvári lelkész, aki a diktatúra bukása után 19 éven át állt püspökként a Királyhágómelléki Református Egyházkerület élén, igehirdetésében úgy fogalmazott: az új gyárvárosi templom hitünk és megmaradásunk jelképe, és méltó emlékjel is megálmodója születésének 88. évfordulóján. Makovecz Imrét bölcs építőmesternek nevezte, aki organikus művészetével, szakrális építészetével közel hozta az eget a földhöz, az általa tervezett templomok fő rendeltetése, hogy kapcsolatot teremtsenek Isten és ember között. A temesvári magyarság hiszi és reméli, hogy műve nem volt hiábavaló, bizonyosság legyen ez a templom” – hangsúlyozta a püspök.

Tőkés László emlékeztett Németh Zsolt fideszes politikusnak a templom 2019-es avatásán mondott szavaira, miszerint az istenháza a kommunista rendszer ejtette sebeknek a helyreállítását, gyógyítását is szolgálja, neve sem véletlen. „Ezeréves örökségünkhöz híven, a kereszténység fundamentumához visszatalálva a régi alapokon építünk az új ezrendévnek új bástyát és erős várat” – fogalmazott a volt püspök.

A Temesváron született, Kolozsváron diplomázott, Kézdivásárhelyen élő Vetró András szobrászművész által tervezett domborművet a református templomból, szálláshelyekből és kulturális rendezvényeknek otthont adó különböző terekből álló központ udvarán leplezték le. Itt Müller Csaba kolozsvári építész Makovecz Imre erdélyi tanítványaként adta át a Makovecz-alapítvány és annak elnöke, Makovecz Pál üzenetét.

Gazda István, a centrumépítő gyülekezet lelkésze elmondta: a hatalmas mű, mely önmagában egy csoda, 90 százalékban elkészült. Felidézte, hogy maga Makovecz Imre is bolondoknak nevezte őket, amikor megfelelő anyagi háttér nélkül nekivágtak az építkezésnek. „Akik annak idején lesajnáltak bennünket, megszégyenülve látják be: mégiscsak felépült az Új Ezredév Református Központ” – húzta alá. A tervezőt ábrázoló új dombormű-emléktábla magyarságára, kötelezettségeire emlékezteti a gyülekezetet, hogy Makovecz Imréhez hasonlóan „bölcs életet” kell élni. „Mi pedig emléke előtt meghajolva teszünk ígéretet, hogy a munkát befejezzük” – mondta a lelkész.

A hátralévő munkálatokról Gazda István az MTI-nek elmondta: ezek 2-3 százalékára megvan az anyagi fedezet, a magyar kormánytól kaptak idén 250 millió forint támogatást, amiből befejezik a konferenciaépületet, melyet jövő nyáron birtokba is vesznek. Ezután következne még a tornyoknak a készre munkálása, a szárnyak és a harang elhelyezése, a konferenciaterem alagsorában helyet kapó magyar vendéglő, konyha kialakítása, az udvar, kapuk készre munkálása, rendezése, és egy trafóházat is felépítenek az áramellátás biztosítására. Ezekhez a munkálatokhoz még keresik a forrásokat, ha sikerülne megtalálni, 2025-ben elkészülne a Béga-parti komplexum, amelynek létrehozását Tőkés László kezdeményezte egykoron.

A vasárnapi emléktáblaavatón Makovecz Imre családjának üzenetét is felolvasták, majd a klubteremben Vetró András Forma és alak című kiállítását nyitották meg, amelyet Miklósik Ilona művészettörténész méltatott.

 

EMNT