A kürtőskalácstól a normalitásig, avagy miről szól(jon) az együttélés? címmel szervez – idén immár tizedik alkalommal – román—magyar konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület.

A november 25-én 15 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében megszervezendő eseményen a meghívott előadók és a konferencia résztvevői arra keresik a választ, hogy az egyre gyakoribbá váló, állampolitikává emelt, magyarellenes megnyilvánulások sorozatában milyen lehetőség nyílik a normalitás és a valós (román—magyar) párbeszéd kialakítására, valamint a békés együttélés feltételeinek biztosítására. A konferencia idei egyik különlegessége, hogy annak első kiadását ugyancsak Sepsiszentgyörgyön szervezték, e mostani (jubiláló) tanácskozáson pedig alkalom nyílik a román—magyar együttműködés és párbeszéd egy évtizedének, valamint a rendszerváltás óta eltelt időszakának elemzésére is.

„Az erdélyi és romániai rendezvények egyik egyedi színfoltja az EMNT immár hagyományosnak számító román—magyar konferenciája, mely azt is jelzi, hogy folyamatos szükség van a párbeszédre, valamint a fontos, közéleti-politikai kérdések megvitatására. A sajnálatos tapasztalat azt mutatta, hogy bár voltak kísérletek az elmúlt három évtizedben az aktív román—magyar párbeszéd megteremtésére, ám ezek rendre elhalványultak, s e felismerés hívta életre tíz évvel ezelőtt az EMNT által szervezett tanácskozás-sorozatot” – mondta az eseményt beharangozó sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: szervezőkként rendszeresen találkoznak azzal a problémával, hogy erőfeszítéseik ellenére is egyre nehezebb meggyőzniük a román közéleti szereplőket a konferencián való részvételük fontosságáról. „Túlérzékenység tapasztalható a román—magyar párbeszéd terén, noha olyan fontos ügyeket kell megvitatnunk, mint az önrendelkezés, a nyelvi jogok vagy épp a magyar nyelvű oktatás kérdése. Épp ezért az elmúlt tíz évben nem hagytunk fel konferenciáink megszervezésével, a koronavírus-járvány időszakában pedig az online térben rendeztük meg tanácskozásainkat” – mondta Sándor Krisztina.

Az idei konferencia első – Honnan indultunk, hová jutottunk? A román-magyar párbeszéd évtizedei című – panelbeszélgetésének résztvevői: Tőkés László, az EMNT elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Sabin Gherman újságíró, Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, Bakk Miklós politológus, egyetemi oktató és Marius Ghilezan újságíró. A beszélgetés moderátora Farkas Réka újságíró.

A konferencia második kerekasztal-beszélgetése a Kétnyelvűség a gyakorlatban, avagy mire (nem) elég a nyelvtörvény? címet viseli, résztvevői pedig: Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom ügyvezető igazgatója, Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke, Ilie Muscalu állatorvos, valamint a nagybányai polgármesteri hivatal képviselője. A beszélgetést Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke moderálja.

Az eseményen való részvétel ingyenes, a jelenlévőket szinkrontolmácsok segítik, valamint a teljes esemény élőben követhető (majd pedig visszanézhető) lesz az EMNT Facebook-oldalán (www.facebook.com/emnt.org).

Facebook-esemény és részletes program: https://fb.me/e/2ar3zP44g .

A konferencia a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhat meg.

 

* * PROGRAM * *

 

A kürtőskalácstól a normalitásig, avagy miről szól(jon) az együttélés?

Sepsiszentgyörgy, 2022. november 25.

 

Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron-terem

15.00   Megnyitó: Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke

15.10   Honnan indultunk, hová jutottunk? A román-magyar párbeszéd évtizedei

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Sabin Gherman, újságíró

Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke

Bakk Miklós, politológus, egyetemi oktató

Marius Ghilezan, újságíró

Moderátor: Farkas Réka, újságíró

17.00   Kávészünet

17.20   Kétnyelvűség a gyakorlatban, avagy mire (nem) elég a nyelvtörvény?

Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom ügyvezető igazgatója

            A nagybányai polgármesteri hivatal képviselője

Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke

Ilie Muscalu, állatorvos

Moderátor: Sándor Krisztina

18.50   Hozzászólások

19.20   Összegzés, zárás

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

EMNT