Újra magyar ünnep volt Nagyvárad főterén. A magyar államalapításra, országalapító Szent István királyunkra emlékezve és az új kenyeret megáldani, illetve megszentelni gyűltek össze a nagyváradiak augusztus 20-án. Már péntek délután magyar szótól volt hangos a Szent László tér, hiszen a megszokott termelői vásár keretén belül az Érmelléki Gazdák Egyesülete három napos vásárt szervezett a nagyváradi Főtéren. Szombaton délután az esőre álló időjárás ellenére sokan gyűltek össze a tér közepén álló színpad közelében, ahol a szervezők által felállított asztalokon már a szentelésre váró kenyerek is felsorakoztak. A közelgő eső miatt a tervezett műsor kicsivel hamarabb kezdődött el, de így is százak tapsolhattak a berettyóújfalui Bajnóca néptáncegyüttes előadásának, akik nagy átéléssel és igazán profi módon bihari táncokat adtak elő.

Az időközben eleredt égi áldás nem szegte kedvét a megszentelt kenyérre, és a történelmi egyházak lelkészei által közvetített igei üzenetre várakozó tömegnek, mely példás rendben türelemmel kivárta a sorát, így a kenyér megszentelése, illetve megáldása után mindenkinek bőven jutott a gazdák verejtékes munkájával megtermelt búzából sütött, az ünnep jelképiségét hordozó kenyérből. A lelkészek rövid beszéde után Tőkés László volt püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke alkalomhoz illő módon köszöntötte az érdeklődő közönséget. A Váradi Dalnokok kórusa következett, akik az esővel végig dacolva adták elő rövid műsorukat. A Dalnokok után Szalay Fatima virágénekeket adott elő, majd Avas Bendegúz tárogatóművész is fellépett.

A késő estére meghirdetett koncertet az eső miatt már nem lehetett megtartani.

Másnap, vasárnap, folytatódtak az ünnepi programok. Már a kora reggeli óráktól megtekinthető volt az a négy virágkocsi a Szent László téren, amelyek a debreceni virágkarneválról érkeztek Nagyváradra Debrecen önkormányzatának és a Nagyvárad városa által alapított Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesületnek (APTOR) köszönhetően.

A nap folyamán a Magyar Polgári Egyesület szervezésében két előadást is megtekinthettek az érdeklődők. Az első előadásra a még mindig esős idő miatt a nagyváradi Filharmóniában került sor. Itt a Csányi Sándor színész nevével fémjelzett Produkciós Iroda két színésze Tenki Dalma és Georgita Máté Dezső, az előadást megtekintő gyermekek és egy kedves kutya szereplésével tekinthették meg az érdeklődők „A hisztis királykisasszony” című zenés, interaktív mesedarabot. A szép számú közönség, felnőttek és gyermekek, nagy örömmel fogadták az előadást, különösen azok a gyermekek, akik közül többen is szerephez jutottak az előadásban. Az előadás végén nem csak a két színész kapott vastapsot, de osztatlan örömmel simogatták meg a gyermekek a darabban szereplő kutyust is.

Délután, az esős időt követő napsütésben, a Szent László téren tekinthette, illetve hallgathatta meg a teret megtöltő közönség a hajdúszoboszlói Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekarát. A fúvószenekarra átírt operetteket, magyar slágereket, indulókat és sok más zeneszámot a közönség nagy lelkesedéssel fogadta, nem egyszer énekelve is a közismert zeneszámokat.

A két előadás között a nagyváradi Filharmóniában egy rövid részletet tekinthettek meg az érdeklődők a János vitéz című táncszínházi előadásból, a Szigligeti Szinház Nagyvárad Táncegyüttesének köszönhetően.

A három napos esemény a Magyar Polgári Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Szent László Egyesület és az APTOR közös szervezésében valósult meg, támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, az APTOR, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 

EMNT