Az Érintő Egyesület által megálmodott és megvalósított Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok 2013 óta vonzza a vakációzó, de a szünidőben is szépet alkotni vágyó gyermekeket, nemcsak a helyieket, hanem a környéken élőket is. Olykor az is előfordul, hogy a távolabb élők is eljönnek, olyanok, akik a rendezvény idején éppen városunkban tartózkodnak nagyszülőknél, rokonoknál. Az első ilyen rendezvényünket 2013-ban tartottuk, tehát a jelenlegi éppen a tizedik alkalom. Minket is meglepett a minden képzeletet felülmúló érdeklődés. Volt olyan eset, hogy naponta kétszáz gyerekkel is foglalkoznunk kellett.

Egy ilyen nagy csapatot foglalkoztató, szerteágazó tevékenységet felmutató rendezvény nem jöhetett volna létre széleskörű társadalmi támogatás nélkül. Köszönetet kell mondanunk a magyar kormánynak a Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Álamtitkárság révén nyújtott anyagi támogatásért, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak, hiszen időt, anyagiakat nem kímélve támogatja elképzeléseinket.

Az évek során a következő tevékenységeket végeztük: korongozás, magyar írásos varrás, keresztöltéses varrás, matyó hímzés, kalocsai hímzés, mézeskalácssütés és díszítés, nemezelés, üveg, porcelán és kerámiafestés, lapító, kulcstartó- és tükörtartó festés, tojáshímzés, tűpárna és fésűtartó készítés, gyertyaöntés, konyhai kendő kivarrása régi mondásokkal, szalmafonás, papírfonás.  Munka közben olykor citerazenét hallgattunk, népdalokat tanultunk, vagy éppen a helyi néptáncosok rögtönzött előadásában gyönyörködtünk. Régi használati eszközökből is tartottunk ismeretterjesztő bemutatót, és a rendezvény végén kiállítottuk a gyermekek munkáit, amit szép számú közönség tekintett meg.

Ugyanitt mondunk köszönetet azoknak a felnőtteknek: pedagógusoknak, mesterembereknek, szülőknek, hozzátartozóknak, szimpatizánsoknak, akik a gyermekek oktatásában, felügyeletében vállaltak szerepet, vagy pedig a háttérmunkálatokból vették ki a részüket.

Azt is el kell mondanunk, hogy voltak nehézségeink is, és itt elsősorban a pandémiára gondolunk, ami az utóbbi két évben okozott szervezési gondokat. De ésszerű korlátok között azokat is sikerült megoldanunk, nyilván kisebb számú résztvevővel és az egészségügyi szabályok szigorú betartásával. A jelenlegi rendezvényünket is szűkebbre kellett szabnunk hiszen az infláció miatt szerényebbek az anyagi lehetőségeink. Ez az oka annak, hogy a régebbi négy napos foglalkozást egyetlen napba sűrítettük, de így is megrendezzük, hogy ne szakadjon meg ez a szép sorozat éppen a jubileumi rendezvényen.

Szeretettel üdvözöltünk most is minden kedves érdeklődőt, elsősorban a célközösséget, a gyerekeket, akik ennek a rendezvénynek a főszereplői. Itt említjük meg, hogy eljött közénk néhány korlátozott képességű gyerek is, akiket a szüleik is elkísértek. Szeretettel, és még több odafigyeléssel fogadtuk őket.

Ezzel a gondolattal indítottuk útjára a tizedik – ünnepi – foglalkozásunkat, amelyen megjelent Csomortányi István is, az országos Néppárt elnöke, akinek köszönetet mondunk mindenkori támogatásáért.  Dr. Szilágyi Ferenc, az Érintő egyesület elnöke ezúttal más irányú elfoglaltsága miatt nem lehetett itt, de a szervezői munkából most is derekasan kivette a részét, elsősorban a támogatást célzó pályázataival. Csakúgy köszönjük Czeglédi Júliának, a rendezvény háziasszonyának, mindenesének a tevékenységét, aki nélkül egy tapodtat sem jutnánk előre céljaink megvalósításában, továbbá mindazoknak, akik ezen a jelenlegi rendezvényünkön is megjelentek, és valamilyen formában hozzájárultak a játékos munka sikeréhez. Végül, de nem utolsó sorban a Média képviselőit is köszöntöttük, akik tudósításaikkal elviszik a hírünket a nagyvilágba.

A mostani szűkösebb rendezvényen is több, mint nyolcvan gyerek vett részt, és körülbelül tizenöt felnőtt. Az foglalkozási körünket ezúttal a következő tevékenységek töltötték ki: kerámiakancsók és lapítódeszkák festése, mézeskalácsdíszítés, illetve hímzés. Újdonságként egy szatmárnémeti mester Tiffany-tárgyak készítéséből tartott bemutatót. A színes üvegek vágását, beszegését néhány ügyesebb gyerek is kipróbálta. A nap fénypontjaként a jubileum alkalmából délben egy-egy szelet tortát szolgáltunk fel a jelenlevőknek. A tortán elhelyezett tízes számot formázó gyertyát Czeglédi Júlia fújta el, aki szintén ezen a napon ünnepelte születésnapját. Egyúttal a névnapjukat ünneplő Mártákat is köszöntöttük, és a három ünnepelt egy-egy csokor virágot is kapott. Az ünnepet azzal a reménnyel zártuk, hogy valamilyen hasonló rendezvény kapcsán jövőre is találkozunk, mert együtt tanulni, dolgozni, ünnepelni jó! Adjon hozzá a Jóisten békét, erőt, egészséget Mindnyájunknak!

A rendezvényről az M1 tévécsatorna nagyváradi tudósítói készítettek videofelvételt és riportokat.

Szilágyi Ferenc Hubart

EMNT