Az idén július 19-24. között megszervezendő 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetemről és Diáktáborról, ismertebb nevén Tusványosról tartott sajtótájékoztatót Csíkszeredában Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programfelelőse, Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke és Popa Ilona, Tusványos főszervezője.

„2020 tavaszán már javában dolgoztunk Tusványos megszervezésén, amikor berobbant a mindannyiunk életét gyökerestől felforgató koronavírus-járvány, s melynek következtében az elmúlt két évben nem jelentkezhetett újabb kiadásokkal szabadegyetemünk. Idén azonban annál nagyobb lelkesedéssel várjuk a július 19-i nyitónapot, szervezőkként pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a 2019-ben megszokott, sőt, ahhoz képest is egy továbbfejlesztett formában várja az érdeklődőket Tusványos” – kezdte felszólalását Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke rámutatott: a fesztivál idei mottója – „Van, ami örök!” – azt is jelezni hivatott, hogy léteznek olyan örökérvényű értékek az emberek életében és a politikában is, melyeket Tusványos immár 31 év óta következetesen képvisel. „Szabadegyetemünk egyszerre egy nyári fesztivál és egy olyan meghatározó közéleti folyamategyüttes, melyre origóként tekinthetünk, s ahol számos olyan nemzetpolitikai elképzelés született, amelyek mind a mai napig kihatnak a Kárpát-medencében élő magyar közösségekre” – hangsúlyozta Sándor Krisztina, majd hozzátette: idén is lehetőséget kívánnak biztosítani a magyar—magyar, valamint a román—magyar párbeszédre, valamint továbbra is meghatározó eleme marad Tusványosnak az a közvetlenség, melynek eredményeként őszintén, szabadon és – ha úgy tetszik – „rövidnadrágosan” lehet építő beszélgetéseket folytatni a magyar és nemzetközi közélet meghatározó szereplőivel. „Idei jelmondatunkból kiindulva bátran állítható: örökérvényűek értékeink is, melyekre büszkék vagyunk: hagyományaink, kultúránk és anyanyelvünk. Mindezeket évről-évre Tusványos is bemutatja, s így idén is lesz a programkínálatban színház, irodalom, zene és tánc, tömegkultúra és egy-egy közönségréteget megszólító, minőségi program” – jelentette ki Sándor Krisztina. A közéleti-politikai programpontok ismertetésekor az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: négy főbb témakör mentén – a háború, a gazdasági válság és gazdaságfejlesztés, Európa jövője, valamint a magyar nemzetpolitika – csoportosíthatók a különböző kerekasztal-beszélgetések és viták, ugyanakkor – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is számos magyarországi kormányzati szereplő előadása kapott helyet a szabadegyetem programkínálatában. A várakozásoknak megfelelően idén is sor kerül Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László EMNT-elnök, rendszerint jelentős érdeklődésnek örvendő előadására. „Az erdélyi magyar politikai pártok vezetői szintén jelen lesznek Tusványoson, miként a román kormány magyar miniszterei közül is jónéhány ellátogat hozzánk, s ugyanígy – a román—magyar párbeszéd jegyében – elfogadta meghívásunkat jónéhány román történész és szakértő is” – jegyezte meg Sándor Krisztina, majd hozzátette: idén is lehetőséget teremtenek a magyarországi vonatkozású pártpolitikai viták lefolytatására is.

Több mint 400 programpont, 27 programhelyszín és 47 partnerszervezet

Popa Ilona elmondta: a Petőfi 200 emlékév alkalmából az esti koncerteknek helyet biztosító pódium idén a Petőfi Színpad nevet viseli, s itt lép fel a Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, a Tankcsapda, a Margaret Island, Kovalsky meg a Vega, az Aurevoir, a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, Szabó Balázs és bandája, valamint a Honeybeast. A főszervező beszámolója szerint idén 47 partnerszervezettel közösen alakították ki a programkínálatot, melynek több mint 400 eseményére 27 különböző programhelyszínen várják majd az érdeklődőket. „Az előkészületek már javában zajlanak, összességében pedig 250 szervező dolgozik azon, hogy Tusványos újra a jól megszokott módon üzemelhessen. Felsorolni is nehéz a színes programkínálat megannyi elemét, ha pedig a különböző tematikák szemlézésére vállalkozunk, ki kell emelnünk a nemzetpolitikai-, közéleti- vagy épp gazdasági témaköröket, de helyet kaptak a programkínálatban az ifjúsági-, kulturális- és irodalmi események, a népzenével és néptánccal foglalkozó programok, a színházi témájú bemutatók és beszélgetések, a gasztronómia és borkultúra eseményei, a sporttal foglalkozó közönségtalálkozók és előadások, a hitéleti előadások és viták, a gyermekprogramok, de bemutatkoznak az erdélyi magyar egyetemek, valamint a Kárpát-medence más felsőoktatási intézményei is” – mondta Popa Ilona.

Horváth Réka emlékeztetett: a MIT 2008 óta Tusványos erdélyi főszervezője (anyaországi részről a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány felel a szabadegyetem lebonyolításáért), az általuk működtetett MIT-sátor pedig idén is változatos programokkal – napközbeni tematikus beszélgetésekkel és esti koncertekkel – várja a fesztiválozókat.

A korábbi évekhez hasonlóan minden nap 16 óráig ingyenesen látogatható a rendezvény, ezt követően pedig 30 lejes napi belépő vagy 120 lejes heti belépőjegy megvásárlásával vehetnek részt az érdeklődők a szabadegyetem programjain. Tusnádfürdői lakosok, valamint 12 éven aluliak számára a belépés ingyenes, a sátrazási lehetőség pedig szintén napi 30 lejes, valamint heti 120 lejes sátorjegy megváltását követően lehetséges.

A rendezvénnyel és a programkínálattal kapcsolatos további információk megtalálhatók a www.tusvanyos.ro internetes címen, valamint a www.facebook.com/tusvanyos oldalon.

 

EMNT