A Magyar Költészet Napja és a Petőfi Sándor Emlékév alkalmából, a Kézdiszékért Egyesület versmondó versenyt szervezett 2022 április 11-én, József Attila születésnapján, és helyszínéül az esztelneki Nagy Mózes Általános Iskolát választotta, ahol 30 lelkes diák készült Petőfi Sándor legszebb verseiből. A sok jelentkező és résztvevő miatt a versenynek az esztelneki kultúrotthon adott otthont.

Bevezetésképp a Nagy Mózes Általános Iskola igazgatója – Fülöp István – köszöntötte a jelenlévőket, továbbá rámutatott arra, hogy 1964-től április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját.

Kiss Erika, a Kézdiszékért Egyesület vezetője, köszöntötte a jelenlevőket, és megköszönte a diákoknak és pedagógusoknak, hogy befogadták a versenyt és ilyen nagy számban jelentkeztek a részvételre, továbbá kiemelte a verseny tematikájául szolgáló Petőfi Sándor Emlékévet. A verseny a Hagyományőrző Napok rendezvénysorozat keretén belől került megszervezésre. Megjegyzendő: a résztvevő 30 diák, akik versenyzőként részt vettek, nemcsak kívülről megtanulták a verseket, hanem nagyszerű előadásmódjukkal színvonalas és értékes ünnepet teremtettek minden résztvevőnek. A diákok értékes könyveket, írószereket, diplomákat és apró figyelmességeket kaptak.

A verseny támogatói: a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint partnerei az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Kaszián Egyesület Fertőszentmiklós, az esztelneki Nagy Mózes Általános Iskola és Esztelnek község önkormányzata.

A verseny díjazottjai:

I-II. osztály:

  1. díj – Jánó Andor
  2. díj – Jánó Patrícia
  3. díj – Pál Hanna és Benkő Lóránd

III-IV. osztály:

  1. díj – Pap Klementina és Székely Andrea
  2. díj Baczoni Barbara
  3. díj – Réthi Ákos és Szabó Szilveszter

V-VI. osztály:

  1. díj – Reketes Máté
  2. díj – Jánó Andrea és László Andrea
  3. díj – György Anita, Baka Laura Erzsébet, Benkő Tímea, Háromszéki Tekla

VII-VIII osztály:

  1. díj – Székely Henrietta és Bartha Hunor
  2. díj – Harai Viktória

EMNT