Február 18-án a Veszprém megyei Döbrönte adott otthont a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által immár tíz éve a Kárpát-medence magyar gazdaszervezeti tevékenységének összehangolására és egységbe tömörítésére életre hívott Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) ülésének. A KEF-nek tagja valamennyi nagyobb, a gazdaérdekvédelem területén tevékenykedő határon túli szervezet.

Az erdélyi delegáció tagjaként a tanácskozáson jelen volt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége képviseletében, valamint Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke, az EMNT Gazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságának elnöke.

A fórum résztevőit dr. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, valamint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntötte. Mindketten kiemelték: a jelenlegi uniós környezetben jól láthatóak a Magyarországra egyre erősebb nyomást kifejtő brüsszeli döntéshozók szándékai, és ilyen körülmények között a korábbinál is nagyobb szükség van a magyar gazdák összefogására. A 2023-27 közötti uniós közös agrárpolitika kapcsán számos fontos csatát sikerült megnyerni, és a főbb célok mentén uniós szövetségeseket is megnyerni – hangzott el.

Az ülésen résztvevő Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő is a gazdák egységes kiállásának fontosságát emelte ki, a jelenlévők pedig kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy az előttünk álló április 3-i országgyűlési választás sorsdöntő esemény lesz, melyen eldől, folytatódik-e a Kárpát-medence magyarságának határok feletti újra egyesítése, vagy visszatérünk a széthúzás és gazdasági leépülés 2010 előtti korszakába.

A KEF alkalmat teremtett arra is, hogy a kezdeményezésről szóló rövid ismertetőt követően bemutassák a Magyarok Kenyere Program 2021. évi eredményeit összefoglaló albumot, melynek egyik érdekessége, hogy a borítóoldalon az Érmelléki Gazdák Egyesülete által készített fotó látható, főszereplője pedig a Bihar községben élő Paniti Katica.

A találkozó a következő nap hajnali óráiban kezdődő nemesgörzsönyi böllérfesztiválon folytatódott, ahol több határon túli csapat is bemutatta az általa képviselt tájegység sertésfeldolgozási hagyományait.

 

EMNT