Szeptember 30-án 18 órától mutatják be Kézdivásárhelyen, a Vigadó nagytermében Iochom István Az esztelneki dajka című kötetét, mely egybeesik a IV. Hadiárva Találkozóval. Az események szervezője az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdivásárhelyi szervezete, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa és a Kézdiszéki Egyesület.

Mint ismeretes, a hadiárva találkozót első alkalommal 2017-ben szervezték meg, miután Magyarország kormánya lehetőséget teremtett arra (2015-ben), hogy a külhonban élő magyar állampolgárok is részesüljenek hadigondozotti ellátásban. Az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központok munkatársai – a honosítási folyamat és a magyar állampolgársághoz tartozó további ügyintézések mellett – ezen támogatás kérelmezésében is segítenek.

A kézdivásárhelyi EMNT Demokrácia-központ munkatársai az ügyintézések során számtalan megindító, tanulságos élettörténettel találkoztak, így ennek okán született meg a Hadiárva Találkozó gondolata. Mivel az esemény jelentős népszerűségnek örvendett, így 2018-ban megjelenhetett Iochom István és Kiss Erika közös kötete is, mely a Hadiárvasors címet viseli. Ettől az évtől a rendezvény fővédnöke Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa.

A szervezők sok szeretettel várják az érdeklődőket az eseményre, valamint arra kérik a méltatlanul meghurcolt, az árvaság nehézségeivel megküzdő kézdiszéki hadiárvák egyre apadó közösségét, hogy vegyen részt az eseményen, s együtt emlékezzenek és emlékeztessenek a múlt számos tanulsággal szolgáló eseményeire!

EMNT