Augusztus 29-én emlékeztek meg a szatmárnémeti EMNT Demokrácia-központban Bú József fafaragóművészről, az EMNT alapító tagjáról, harcostársról és barátról. Az eseményen jelen volt Bú József özvegye, Bú Éva is, valamint a családhoz tartozó rokonság.

Az esemény emelkedettségéhez jelenlétével hozzájárul Nt. Szilágyi Balázs lelkipásztor és László Zita színművésznő is. Az összesereglett vendégséget Veres-Kupán Enikő, az EMNT Szatmár megyei elnöke köszöntötte, aki beszédében felidézte Bú József alakját: „Jóska bácsi követendő példát mutatott Istenbe, családba, szüleibe, nemzetébe vetett hitével, tiszteletével és alázatos szolgálatával. Abban a szerencsés helyzetben van részünk, hogy alkotásai által, amelyek állandó kiállításként irodánk falait díszítik, emléke itt él velünk tovább.”

A művész életéről szóló fényképkiállítás szintén a szatmári EMNT Demokrácia-központban volt megtekinthető, Bú József munkásságát pedig Szilágyi Balázs méltatta: „Hogyan tudnám Bú Jószefet, vagy ahogy mi szólítottuk, Jóska bácsit jellemezni, milyennek ismertem Őt? Mindenek előtt egyenes gerincű, szilárd jellemnek, éppen olyannak, mint a Fennvaló előtti igaz ember. Szívén viselte nemcsak a családja, hanem annak a közösségnek a sorsát is, amelyhez tartozott. Forrón szerette a fajtáját, nemzetét és örült, ha ilyeneket látott maga körül. Haza- és nemzetszeretetét mondhatni már az anyatejjel együtt magába szívta.”

A megemlékezés végén a megjelentek visszatekintettek az EMNT-iroda fennállásának elmúlt tíz évére is, mely alkalomból átadták az irodahálózat tevékenységét összegző, díszes albumokat is.

 

 

 

EMNT