Hivatalosan is elrajtolt hétfő este a június 21–27. között zajló 9. Szent László Napok Nagyváradon. A térség egyik legnagyobb kulturális fesztiválja amúgy már a vasárnapi nulladik nappal kezdetét vette, a Szent Lászlótól Szent Lászlóig biciklitúra résztvevői ezúttal a váradi vártól a Püspökfürdőben található kápolnáig tekertek el, ahol Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát, várad-hegyfoki prépost-prelátus köszöntötte a nagy meleg ellenére is szép számban összegyűlt bringásokat.

Hétfőn kiállításmegnyitókkal, zenei eseményekkel folytatódott a programsorozat, majd Szent László királyunknak a váradi székesegyház előtt álló szobránál való koszorúzás és főhajtás után ünnepi beszédekkel, majd a debreceni Csokonai Színház és a Kodály Filharmonikusok művészeinek közreműködésével Operaünnep címmel operagálára került sor.

„Úgy indultunk el ebben az évben, hogy kevesebb programmal kisebb rendezvényeket fogunk tartani, de végül sikeredett egy hatvannégy pontból álló rendezvénycsomagot alkotni” – avatta be a Szigligeti Színházban összegyűlt érdeklődőket Zatykó Gyula főszervező abba, hogyan sikerült „fesztivált csinálni” ebben a koronavírus-világjárvány miatt továbbra is rendkívüli évben.

Nem hagyhatta szó nélküli a tavalyi évet sem, amelyben egy Virtuális királyi héttel – vagyis Nagyvárad jelenét, múltját, építészetét bemutató kisfilmekkel – rukkoltak elő, mivel személyes találkozásokról szó sem lehetett.

„Másfél év otthon ülés után vagyunk, amikor elvágták a családot a családtól, a barátot baráttól, de a közösséget mindenképpen. Biztos mindenki ismeri Pásztor Annának az Anna and the Barbiesból a »Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni« kezdetű slágerét. Ez az év egy kicsit talán erről szól, hogy kezdjünk el élni. Mi, a Szent László Napok szervezői megpróbálunk ehhez az újrakezdéshez teret adni, illetve a programokat is biztosítani” – fogalmazta meg a főszervező.

Kitért arra is, hogy korántsem tért még vissza a régi normalitás, így csak szigorú szabályok mellett lehet rendezvényeket tartani, és arra kérte az érdeklődőket, tartsák be a szabályokat, és ne is szervezőket szidják ezek miatt, hiszen ők csak végre meg akarták tartani a nagy találkozásoknak immár hagyományosan teret nyújtó fesztivált.

Jelezte egyúttal, hogy az ünnepi köszöntők utáni Operaünnep Nagyvárad testvérvárosának, Debrecennek az ajándéka, a város önkormányzata ugyanakkor egy Szent Lászlót ábrázoló virágkompozícióval is meglepte a váradiakat, amelyet a várban lehet megtekinteni.

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere beszédében emlékeztetett, a Szent László Napok az első nagyobb rendezvény, amelynek Várad otthont ad a pandémia begyűrűzése óta. Mint mondta, a rendezvény fontos a város számára. „Köszönetet akarok mondani a Szent László Egyesületnek ezért a csodálatos szervezésért, és polgármesteri hivatali kollégámnak, Zatykó Gyulának, aki elhivatott mindenben, amit tesz” – fogalmazott Florin Birta, aki szerint a jelenlegi városvezetés a továbbiakban is támogatni fogja mind a magyar, mind a román közösség rendezvényeit. „Mert szerintünk ezt jelenti, hogy barátságban és egymás iránti kölcsönös tiszteletben élünk” – tette hozzá. Megköszönte egyúttal, hogy Debrecennel számos közös projektben partnerek.

Dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere is örömét fejte ki, hogy végre sikerült találkozni. „Szándékaink szerint, és biztos vagyok benne, hogy önök is így fogják venni, két olyan emblematikus eseményt is hoztunk önöknek, amelyek meg tudják azt mutatni, hogy mi debreceniek is itthon vagyunk Nagyváradon. Bár elválaszt minket néhány tucat kilométer és egy országhatár, de mégiscsak együtt vagyunk, amikor egymás városába látogatunk, akkor hazamegyünk” – hangsúlyozta a cívisváros alpolgámestere, utalva az operagálára és a virágkompozícióra.

Az Operaünnep során Vincenzo Bellini, Charles Gounod, Kodály Zoltán, Wolfgang Amadeus Mozart, Amilcare Ponchielli, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi örök szépségű áriái és együttesei csendültek fel. Közreműködött: Antóni Norbert, Dargó Gergely, Donkó Annamária, Donkó Imre, Grega Csaba, Janovicz Zsófia, Kuczmog Klaudia, Molnár Anna, Nagy Kíra, Rendes Ágnes, Szilágyi Szilvia, valamint a Kodály Filharmonikusok és a Csokonai Színház Énekkara. Karigazgató Gyülvészi Péter. Az est karmestere Ács János.

A 9. Szent László Napok főtámogató intézménye a Nemzeti Kulturális Alap és a nagyváradi városháza a megyeszékhely és a régió népszerűsítését ellátó egyesület (APTOR) révén, főtámogató az OTP Bank Románia, kiemelt támogató pedig a Mol Románia.

A Szent László Napok sajtóirodája

EMNT