Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a Kétnyelvűséget a kereskedelemben! elnevezésű székelyföldi projekt keretében több mint egy évvel ezelőtt kereste meg első ízben a Profi Rom Food országos vezetőségét, amelyben kérte a Hargita, Maros és Kovászna megyei üzleteikben és reklámanyagaikban a kétnyelvű kommunikáció alkalmazását, illetve a feliratok kétnyelvű – magyar és román – megjelenítését. Ennek eredményeképpen – főként a székelyföldi üzletekben – történt néhány újítás, de a folyamat még nem zárult le.

A járványhelyzet, valamint az illetékes regionális igazgatók személyének változásai miatt nehézkes volt a Profival való tárgyalási folyamat. Idén július 23-án újabb levelet küldtek a Hargita és Kovászna megyei regionális igazgatónak, Ionela Kăpitannak, melyben az ő telefonos kérésére konkrétan listázták azokat a megjelenési felületeket, ahol további változtatásokat szeretnének. Ilyenek: az ajtón található nyitvatartási program, a bolt reklámlapjai és szóróanyagai, kedvezményt hirdető kampányai, valamint a járványhelyzet kezelésére vonatkozó felhívások kétnyelvűsége. A regionális igazgatóval folytatott legutóbbi telefonbeszélgetésben Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke ismertette a levélben foglaltakat, kérve egy tárgyalási időpontot is ezek részletes áttekintésére. Ionela Kăpitan elmondta, hogy ő a cég képviseletében úgy látja, hogy a Profi székelyföldi boltjainak mindenikében jelen vannak a magyar feliratok, és erre a továbbiakban is odafigyelnek. A rövidebb lejáratú kampányanyagok vagy a járványhelyzetre vonatkozó felhívások kapcsán úgy értékelte, hogy azok román nyelven is közérthetőek. Elutasította a közvetlen találkozásra és tárgyalásra vonatkozó igényt, időhiányra, valamint arra hivatkozva, hogy a Profi véleménye szerint – bár törvény erre nem kötelezi őket – megfelelő módon és mértékben használja a magyar nyelvet azokon a településeken, ahol a lakosság többsége magyar. A regionális igazgató kihangsúlyozta: amennyiben további észrevételeket kap egy-egy konkrétan megnevezett boltban hiányolt kétnyelvű feliratokról, szívesen fogadja azokat és a hatáskörében igyekszik megoldani a problémát.

A lényeg tehát változatlan a kereskedelemben használt kétnyelvűség kapcsán: továbbra is jelezni kell az erre vonatkozó igényt! „Szólni kell, és még jobb levélben megkeresni a cégeket” – hangsúlyozta Sándor Krisztina. Az EMNT a Profival folytatott tárgyalásokat Hargita és Kovászna megye vonatkozásában egyelőre lezártnak tekinti. A céggel való tárgyalás a Maros megyei illetékes igazgatóval folytatódik, mivel a Marosvásárhelyen működő 11 Profi üzlet egyikében sem használnak egyetlen magyar feliratot sem.

A Kétnyelvűséget a kereskedelemben! kampány székelyföldi akciója tovább folytatódik!

Nagy Csaba