Február 6-án került a magyarországi mozikba a Béres Józsefről készült A feltaláló című életrajzi dráma, melynek erdélyi premierjére az EMNT szervezésében kerül sor Nagyváradon, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapját megelőző rendezvény keretében, február 24-én. A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermébe tervezett bemutatón jelen lesz a film több alkotója, a részvétel ingyenes.

Száz éve, 1920. február 7-én született Záhonyban Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp megalkotója. A kertésznek tanult, világháborút honvédként végigszolgált, hadirokkant, majd laboránsként dolgozó fiatalember 1955–1972 között talajtani, analitikai, talajgenetikai, térképszerkesztési, üzemtani, kórélettani, környezetvédelmi, kemizálási, tápanyag-gazdálkodási tanfolyamokat végzett, agrármérnöki diplomát szerzett, végül általános élettanból és agrobiokémiából doktorált 1968-ban. A nevét viselő, nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményt 1972-ben alkotta meg, elismertetése, szabadalmaztatása és gyártása küzdelmes évek során zajlott, a Béres Cseppet csak 2000-ben nyilvánították hivatalosan is gyógyszerré, amely az immunrendszer működésének, a szervezet ellenálló képességének támogatására ajánlott, valamint kiegészítő terápiaként tumoros betegségben szenvedők általános állapotának, közérzetének javítására.

A Béres Csepp híre szájról szájra terjedt, egyre többen fordultak a kutatóhoz, azonban a szocialista hatalom nem nézte jó szemmel Béres József tevékenységét, minden eszközt bevetettek, hogy megtörjék a népszerűségét és megakadályozzák a készítmény terjedését. Börtönnel fenyegették, még bírósági eljárást is indítottak ellene kuruzslás vádjával, de a kutató minden fenyegetés ellenére kiállt a felfedezése mellett, és humánus, igazságkereső személyisége sokakat az ügy mellé állított. Béres József 2006. március 26-án hunyt el Budapesten, életéről 2015-ben készült dokumentumfilm, tavaly pedig négyrészes tévéfilm. Ennek mozifilm-változatát, A feltalálót idén február 5-én mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Gyöngyössy Bence életrajzi drámája dinamikus képsorokban mutatja Dr. Béres József drámai sorsát, a hatalommal vívott küzdelmét a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Érzelmekben gazdag, izgalmas jelenetekben követi nyomon a Béres Csepp születésének történetét és a kutató folyamatos harcát, s ezen keresztül objektív látleletet is nyújt a hatvanas–hetvenes évek Magyarországáról, a (nem)működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról, intrikákról. Béres Józsefet Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész alakítja, feleségét Huszárik Katalin, a további főbb szerepekben olyan kiváló színművészek láthatók, mint Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt.

Gyöngyössy Bence rendező alkotását a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából, február 24-én, hétfőn délután fél 6 órai kezdettel Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében egy közönségtalálkozó keretén belül mutatja be az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Az érdeklő közönséget a feltaláló fia, dr. Béres József, Kabay Barna producer, Petényi Katalin forgatókönyvíró és Gáspár Tibor főszereplő színművész fogja köszönteni, valamint a házigazda Tőkés László. Megelőzőleg, 17 órakor a díszudvaron lesz koszorúzás a kommunizmus áldozatainak emléktáblájánál. A szervezők ide is várják a tisztelgőket, akárcsak az új magyar játékfilm ingyenes bemutatójára-vetítésére.

 

szerk

Facebook