„Az EMNT nagyváradi irodája tíz éve nyitotta meg kapuit, ez idő alatt folyamatosan intéztük a honosítást, magyar állampolgársággal összefüggő ügyeket. Eddig mintegy 16.000 személy lett magyar állampolgár a nagyváradi irodán keresztül” – ismertette Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke az iroda sajtótájékoztatóján.

A nagyváradi irodában a kolozsvári főkonzulátus rendszeres időközönként kihelyezett konzuli napokat tart, amelyeken mindennemű iratcsomók összeállításában az érdeklődők segítségére vannak: a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges iratcsomók esetében, házasságkötés, születés, haláleset bejegyzéséhez szükséges iratok rendezésében, a Köldökzsinór Program keretében nyújtott támogatások (anyasági támogatás, babakötvény, Start-számla) megszerzéséhez szükséges iratok összeállításában, útlevél igénylésében – sorolta fel Agyagási Ernő, a honosítási iroda munkatársa. Az idei évtől egy új szolgáltatással bővül a konzulátusok tevékenysége: az eskütétel alkalmával minden magyar állampolgárságot igénylő személy a lakcímkártya és a honosítási okirat mellett személyi igazolványt is kap”– tette hozzá. Így nem kell külön kérni a személyi igazolványt a kolozsvári főkonzulátusra vagy Biharkeresztesre utazva. Ez alól kivételt csak azok a személyek képeznek, akik már rendelkeznek magyar állampolgársággal. Az irodában igény szerint segítséget nyújtanak abban is, hogy a magyar állampolgárságot megszerzett személyek bekerülhessenek a magyarországi választási névjegyzékbe is, így a választójogával is élhet mindenki, aki felvette a magyar állampolgárságot.

Az EMNT munkatársai a sajtótájékoztató keretében felhívták a figyelmet a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének fontosságára is. A kezdeményezést támogató aláírásgyűjtő íveket ki lehet tölteni az EMNT nagyváradi irodájában papír alapon,  illetve interneten keresztül is.  Ha szükséges, mindkét aláírási forma esetén segítséget kérhetnek a kezdeményezés támogatói. Online természetesen bárhonnan ki lehet tölteni és aláírni, ezt a nemzetiregiok.eu weboldalon keresztül bárki megteheti meg – tájékoztattak az iroda munkatársai. A polgári kezdeményezést támogató íveket 2020 május 7-ig lehet aláírni. – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Nagy Csaba