Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezete aláírásra buzdít a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése kapcsán, valamint közös székelyudvarhelyi minimálprogram szükségességét hangsúlyozza.

Péntek délben a szervezet székelyudvarhelyi – Vár utcai – irodájában tartottak sajtótájékoztatót Bíró Edith és Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki szervezetének elnökségi tagjai, akik az SZNT kezdeményezéséről, valamint a város költségvetéséhez kapcsolódó javaslataikról is beszéltek.

„Mától, február 7-étől, számítva három hónap van még hátra az SZNT európai polgári kezdeményezéséhez kapcsolódó aláírásgyűjtés határidejéig, melyet az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt is teljes mellszélességgel támogat” – mondta Bíró Edith. Elhangzott: a Székelyföldért megmozgatjuk Európát jelmondattal futó akciónak célja, hogy EU-s eszközökkel segítse Európa őshonos nemzeti közösségeit, s ezáltal a határon túli magyarok megőrizhessék sajátos identitásukat – a saját szülőföldjükön –, valamint az Európai Unió támogatási rendszerét oly módon kívánja szabályozni, hogy a nemzeti régiók a különböző költségvetési források elosztásakor ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, ezáltal pedig dinamikusan fejlődő nemzeti régiók jöhessenek létre.

Nagy Pál elmondta: mivel mostanáig alig 60.000 aláírás gyűlt össze az online aláíró felületen, és a papíralapú aláírások száma sem túl sok, rendkívül nehéz feladat áll a magyar közösség előtt, ha komolyan gondolja az egymillió aláírás összegyűjtését a megadott határidőig. Hangsúlyozta: az elkövetkező időszakban is várják a Vár utcai EMNT Demokrácia-központban mindazokat, akik kézjegyükkel kívánják támogatni a kezdeményezést. Ehhez kapcsolódva Bíró Edith, aki egymaga több, mint 700 aláírást gyűjtött össze, felkérte a város további politikai szereplőit is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, melyet Sepsiszentgyörgyön a helyi RMDSZ is felvállalt.

Javaslatok a székelyudvarhelyi költségvetés kapcsán

Nagy Pál elmondta: felkérik a Néppárt frakcióját, melynek az EMNT részéről Bíró Edith és Szarvas Zsuzsanna is tagja, hogy továbbra is támogassák azt az ősszel kezdeményezett program beindítását, melynek célja a hazatérő fiatalok támogatása. Ezt a programot erősíteni is lehetne azzal a támogatási programmal, melyet Erdély több városában is elindított a Studium-Prospero Alapítvány fiatal orvos- és színészlakás-együttesek építésére.

Ugyanakkor szeretnék, ha a megszületendő sportstratégia részeként évente megrendeznék azt a székelyudvarhelyi sportgálát, melyen a város kiemelkedő eredményeket elérő amatőr és profi sportolóit jutalmaznák meg.

Nagy Pál legfontosabb célnak a városi fedett uszoda mihamarabbi megépítését tartja, mely nem csak a szabadidős tevékenységeket vagy az úszósportot segíthetné, de egy oktatási program részeként a fiatalok egészséges életmódjában, egészségmegőrzésében is fontos szerepet tölthetne be. Nem mellékes az a motivációs tényező sem, hogy az úszás Magyarországon stratégiai ágazat, s így számos nagyszerű eredménnyel büszkélkedhetnek.

Szóba került az utóbbi években alaposan megváltozott székelyudvarhelyi médiapiac is, melynek eredményeként az EMNT szükségesnek tartja, hogy a polgármesteri hivatal havi rendszerességgel kiadja a Városházi Hírlapot, melyben benne kellene legyenek az aktuális önkormányzati határozatok, ugyanakkor hasznos információközlő felülete is lenne a város intézményeinek.

Bíró Edith egy hospice-központ, önkormányzati öregotthon megvalósításának szükségességét is hangsúlyozta. Az ellátás fő célja a betegek életminőségének javítása, testi-lelki szenvedéseinek enyhítése, ugyanakkor nagyon fontos feladata van a hozzátartozók segítésében, a betegség és a gyász terhének viselésében is. Az elmúlt időszakban az elvándorlás, a külföldi munkavállalás miatt egyre aktuálisabbá vált, hogy a közösség és az önkormányzat nagyobb figyelmet szenteljen ennek az ügynek.

Az elmúlt évek tapasztalataira alapozva, a közelgő önkormányzati választások előtt, az EMNT javasolja a néppárti frakciónak, hogy kezdeményezzen a másik két párttal egy tárgyalássorozatot, melynek célja egy közös nevezőn alapuló udvarhelyi minimálprogram kialakítása, melyben leszögeznének egy sor olyan fajsúlyos dolgot, ügyet, amelyek előre viszik a várost, segítik a fejlődését, és amelyek mellett mindegyik alakulat kiáll, azokat támogatja, függetlenül attól, hogy az elkövetkező években ki milyen összetételben vesz részt az önkormányzat munkájában.

szerk

Facebook