December 22-én, advent negyedi vasárnapján, a Magyar Polgári Egyesület jótékonysági adventi koncertet szervezett a Nagyvárad-Olaszi református templomban.

A Magyar Polgári Egyesület Polgári esték néven egy rendezvénysorozatot hozott létre néhány éve. Ebben a rendezvénysorozatban történelmi előadásokat, különböző koncerteke hallgathatnak meg az érdeklődők, de a művelődés és kultúra, vagy éppen a magyar sorskérdések számos vetületével is megismerkedhetnek a rendezvénysorozatot látogatók.

A Nagyvárad-Olaszi református templomban Dénes István Lukács lelkipásztor, a Bihari Református Egyházmegye esperese köszöntötte a megjelenteket, megköszönve Nagy József Barnának, a Magyar Polgári Egyesület elnökének, hogy az Olaszi templomban szervezte meg az adventi népzenei koncertet. A lelkipásztor rövid áhítatot is tartott Pál apostolnak a Korinthusbeliekhez írt I. levele 13. fejezetének 13. verse alapján: „Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet.”

Az igehirdetés után Heit Lóri és zenekara örvendeztette meg a jelen lévőket egy színvonalas, adventi népzenei koncerttel. Több karácsonyi, adventi ének is elhangzott, többek között játszották a Pásztorok keljünk fel, Fel nagy örömre, Ó gyönyörű szép, A kis Jézus, Karácsonynak éjszakáján című énekeket.

Heit Lóri és zenekara koncertjén közreműködött Heit Lóránd – hegedű, ének, Balogh Adrienn – ének, Miklós-Papp Zsuzsanna – ének, Molnár Endre – harmonika, ifj. Erményi Tamás – brácsák, id. Erményi Tamás – nagybőgő, Dezsőházi Tamás – hegedű, Gyönyörű Zsigmond – ének, köszöntők, rigmusok.

Az adventi népzenei koncertet a szervezők jótékonysági eseményként hirdették meg. Az SMA (gerinc eredetű izomsorvadás) betegségben szenvedő érkörtvélyesi Ölyüs Noel Róbert gyógykezelésének támogatására fogadtak el adományokat. A Polgári esték rendezvénysorozatba illeszkedő adventi népzenei koncert megszervezését a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatta.

 

 

Nagy Csaba