Vasárnap este ünnepélyes keretek között megnyitották az idén tizedik, jubileumi kiadásához érkezett Kolozsvári Magyar Napokat. A nyitógálán jelen volt és beszédet mondott Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke is.

„Az első ünnepi gondolatom egy rendkívüli eseményhez kapcsolódik, mely méltó nyitánya volt az immár tizedik évfordulójához érkezett Kolozsvári Magyar Napoknak. Tegnap óta áll Kolozsvár belvárosában Dávid Ferenc egész alakos szobra. Túl van az első éjszakán, az unitárius templom és iskola közötti téren, s mostantól mindannyiunk számára egy nagyon fontos üzenetet hirdet: mindig van remény, ha van hit, és soha nem adjuk fel! 150 évvel ezelőtt merült fel először egyházalapító első püspökünknek szobrot állítani, és ennyi évet kellett várni a csoda megvalósulására” – kezdte beszédét Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke rámutatott: a szoboravatás nem csak az unitárius közösségnek volt ünnepnap, hanem minden erdélyi magyarnak, aki büszke a tordai vallásszabadság törvényére és vele együtt arra a szellemiségre, ami e tájat, Erdély földjét, jellemzi. „Méltó esemény ez nemcsak a KMN tízéves évfordulójához, hanem Dávid Ferenc halálának 440. és a rendszerváltás 30. évfordulójához is” – mondta Sándor Krisztina.

„A másik gondolatom marad a kerek évfordulóknál. Tízéves a Kolozsvári Magyar Napok, melynek ötlete az EMNT berkeiben fogalmazódott meg, s mely mára mintája és minőségi mércéje lett minden, ezután létrehozott Magyar Napoknak, szerte Erdélyben. Köszönet érte a fáradhatatlan szervezőknek! És köszönet azért is, hogy őrzik és fenntartják a kezdeti szellemiséget!” – mondta Sándor Krisztina, aki beszéde zárásaként egy meglepetésverssel ajándékozta meg a nyitógála résztvevőit.

Nagy Csaba