Ökumenikus búzaszentelést tartottak Esztergomban. Az eseményen – melyet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ), valamint Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezett – részt vett Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke, a Gazdasági és vidékfejlesztési szakbizottság elnöke, valamint – az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségét képviselve – Tőkés Márton, dél-bihari falugazdász. A MAGOSZ részéről Jakab István elnök, az Országgyűlés alelnöke, a NAK részéről pedig Kis Miklós alelnök, vidékfejlesztésért felelős államtitkár volt jelen.

A búzaszentelés sok évszázados ünnepének megtartása azt üzeni, hogy mi, magyarok életünkben, munkánkban és sorsunkban összetartozunk – jelentette ki az Országgyűlés elnöke Esztergomban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programsorozat országos indító eseményén.

Kövér László hangsúlyozta: ez az ünnep lélekben közelebb hozhatja egymáshoz a magyarokat. A 2011-ben önkéntesen összeadott 10 tonnából 2018-ra már 583 tonna búza lett, amely 80 000 gyermekhez juttatja el az összetartozás kézzelfogható üzenetét.

A politikus kiemelte, hogy a magyar államnak 2016-tól már volt pénzügyi ereje arra is, hogy gazdaságfejlesztési programot indítson a Kárpát-medencében. Három év alatt 62,5 milliárd forint 111 milliárd forint értékű beruházást tett lehetővé, és csaknem 38 ezer külhoni magyar vállalkozó és gazdálkodó család részesült támogatásban.

Kövér László kitért arra is, hogy a magyarországi gazdák területalapú támogatása a 2010-es hektáronkénti 46 ezer forintról 2018-ra már 74 ezer forintra nőtt, a vidékfejlesztési programban pedig, 2014-2020 közötti időszakban 1300 milliárd forint biztosított a gazdáknak, ezzel a kormány Brüsszelben is elvégezte a rá háruló munkát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a teljes Magyarországot lefedő, 650 fős falugazdász-hálózatot épített ki. A kormány lehetővé tette, hogy mindez megvalósuljon a külhonban is; 2018-tól Erdélyben 60, Délvidéken 20, Kárpátalján 10, Felvidéken 15, Drávaszögben és Muravidéken pedig egy-egy falugazdász segíti a magyar gazdák munkáját, összekapcsolódását a magyarországi gazdatársadalommal – sorolta a házelnök.

Hozzátette 2010 óta a magyar mezőgazdaság kibocsátása folyó áron 63 százalékkal emelkedett, és meghaladta a 2700 milliárd forintot.

Az esztergomi búzaszentelés a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programsorozat országos indító eseménye, melyet a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett. A búzaszentelés szertartásának Európában csaknem kétezer éves hagyománya van. Az első ilyen ünnepeket Libériusz pápa emelte hivatalos rangra, Magyarországon a középkorban vált rendszeressé a búzaszentelés. A jótékonysági kezdeményezés mára egy, az egész Kárpát-medencére kiterjedő karitatív kezdeményezéssé vált. A program keretében a kamara a Kárpát-medence magyarlakta területeiről búzaadományokat gyűjt. A felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek és intézményeknek.

Nagy Csaba