A Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár asszony által alapított és elnökölt Nők Magyarországért Klub (NMK) tagjai A nők és a nemzet címmel Budapesten folytattak megbeszélést a határon túl élő közösségek néhány női képviselőjével, így Sándor Krisztinával, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökével, Molnár D. Erzsébettel, a II. Rákóczi Ferenc Főiskola docensével, Kiss Beátával, a Magyar Közösség Pártja alelnökével és Jerasz Anikóval, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökével.

A vendégek tájékoztatást adtak a külhoni magyarság helyzetéről, kitértek az európai parlamenti választások kapcsán a Kárpát-medencei magyar közösségek demográfiai helyzetére, valamint arra, hogy az általuk képviselt szervezetek tagjai is szívesen bekapcsolódnak az NMK által is támogatott női képzésbe.

Felszólalásában Sándor Krisztina ismertette az EMNT Demokrácia-központok tevékenységét, külön kiemelve a Köldökzsinór Program erdélyi népszerűsítését. Az EMNT ügyvezető elnöke Novák Katalin figyelmébe ajánlotta a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) erdélyi kiterjesztésének lehetőségét, és meghívta a találkozó résztvevőit az EMNT éves programsorozatának rendezvényeire, melyek fókuszaiban idén a temesvári események harmincadik évfordulója, valamint a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor harmincadik kiadása áll.

Az NMK találkozójára a határon túli közösségek képviselőit Szili Katalin autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hívta meg, mint az NMK egyik alapítója. A Klub az Országházban tartotta találkozóját, melyen több alapító tag is jelen volt: Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Nagy Tímea olimpiai bajnok, Miklósa Erika operaénekes, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Szilas Cecília keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója, Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, a klub titkára.

Nagy Csaba