Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Identitas Egyesület szervezésében Dr. Hahner Péter történész tartott előadást Csíkszeredában, a Polgármesteri Hivatal dísztermében, míg Kézdivásárhelyen, az Erzsébet-teremben, 2018. december 7-én és 8-án.

A 100 történelmi tévhit, valamint a 13 diktátor című könyveire épülő előadásában elsőként arra kaptunk választ, hogy miért vannak tévhitek, illetve, hogy miért van akkora eltérés a történészek állítása és az emberek hiedelme között. A professzor úr szerint főként azért, mert a tévhitek terjesztése egy kiváló üzlet, majd Arisztotelészt idézi, aki az Ars Poetica-ban így fogalmaz: a történészt az különbözteti meg a költőtől, hogy az egyik (a történész) azt mondja, ami megtörtént, a másik, ami megtörténhet. És ez sokkal mélyebb és filozofikusabb.

A tévhitekről szóló előadásában szó volt a Kennedy-gyilkossággal és Napóleon meggyilkolásával kapcsolatos tévhitekről, Nostradamus írásainak értelmezéséről, középkori tévhitekről, Szent István király koronájáról, annak eredetéről és Könyves Kálmánról is. Az ún. „önfényező” történetek mellett, különböző „önostromló” történetekről is szó esett, vagyis olyan tévhitekről, hogy a magyarok mindig széthúzók voltak, illetve, hogy az amerikaiak irtották ki az indiánokat. Mindezek mellett dr. Hahner Péter nőket sújtó tévhitekről is beszélt, többek között Lukrécia királynőről, Medici Katalin francia királynőről, Mária Teréziáról, Viktória királynőről, Erzsébet királynőről. További legendákról is szó esett, Róma felgyújtásáról, Spartacusról, akit lázadónak tekintettek, nem pedig szabadságharcosnak, Hitlerről, különböző forradalmakról, amelyeket polgárháborúnak tekintettek.

Előadásának második részében 16-18-20. századi forradalmakról és azok vezetőiről beszélt, valamint a forradalom és polgárháború kifejezés kettősségéről.

Az előadás végén hosszasan válaszolta meg a hallgatók által feltett kérdéseket.

Nagy Csaba