Az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Párt, a Székely Nemzeti Tanács, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közös, nemzeti ügynek érzi a Székely Nagygyűlést, s mint ilyet, nem engedhetjük, hogy bagatell ügyek a megosztottság tárgyává tegyék összetartozásunk eme dicső pillanatát. Egységesen, a bajtársiasság és az összetartozás szellemében, minden korábbi egyet nem értést mellőzve kijelenthetjük: Székelyföld ügyében nem ismerünk megalkuvást!

Mindezek mellett sajnálattal kellett megállapítanunk, hogy az összefogás asztala körül maradtak betöltetlen helyek, ugyanis sem a Maros megyei, sem pedig az országos RMDSZ nem vállalt sorsközösséget autonómiaküzdelmünkben. Ezt kénytelenek voltunk tudomásul venni, ugyanakkor reméljük, hogy a jövőben jobb belátásra térnek, és már nem a román hatalomnak való megfelelési kényszer, hanem a székely-magyar önrendelkezés ügye melletti elkötelezettségük lesz az erősebb. Ugyanis ahogy azt Izsák Balázs, az SZNT elnöke is elmondta: „A székelység a román közigazgatás alatt is megőrizte többségét szülőföldjén. Ez a székely csoda nem csak az otthonmaradáshoz, a holnap küzdelmeihez ad erőt a közösségnek: ez jogosítja fel arra, hogy területi autonómiát követeljen szülőföldjén.”

Jól tudjuk: csupán a román politikum jóindulatára bízni sorsunkat eddig sem volt célravezető, és valószínűleg ezután sem lesz az. Autonómiaküzdelmünket tehát ennek szellemében, a megkezdett úton haladva kell folytatnunk, s egyre csak hangsúlyoznunk kell: közös, nemzeti ügyeinkben nincs helye megosztottságnak!

Éljen a székely szabadság, éljen a haza!

László György, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke

Cseh Gábor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöke

Donáth Árpád, a Székely Nemzeti Tanács Marosszéki elnöke

Berki Ferenc, a Magyar Polgári Párt Maros megyei elnöke

Nagy Csaba