Idén harmadik alkalommal kerül megszervezésre a Szilágyságban a 3. Kémeri Szilvafesztivál. A nagy sikernek örvendő rendezvény sokak kedvelt gyümölcsét, s annak feldolgozási módjait hivatott népszerűsíteni, miközben jelentős hagyományőrző jellege is van.

A Szilágysági Gazdák Egyesülete idén is megszervezi szeptember 8-án, a szilágysági Kémeren, az elmúlt két évben már nagy sikernek örvendő fesztiválját, mely során a szilvatermesztést, s a kedvelt gyümölcs elkészítési módozatait kívánják népszerűsíteni, ugyanakkor – hagyományőrző jelleggel – tradicionális technikákat is bemutatnak. A Bethlen Gábor Alap támogatásával, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partnerségében létrejövő rendezvény kapcsán Kui Attila Zsolt, az esemény főszervezője, elmondta: nagy öröm számukra, hogy a teljes kémeri közösséget megszólító rendezvényt szervezhetnek, mely során a tradicionális szilvafeldolgozási módokat is bemutathatják. „Azon túl, hogy igyekszünk gasztronómiai hagyományainkat őrizni, arra is törekszünk, hogy közösséget építhessünk. Az elmúlt évek tapasztalata arról árulkodik, hogy ennek kiváló módja egy ilyen, a mostanihoz hasonló, fesztivál megszervezése. Remélem, ismét sokan látogatnak el hozzánk, s közösen ünnepelhetjük hagyományainkat, s örülhetünk az önfeledt együttlétnek” – mondta a főszervező.

Az eseménynek ezúttal is a Kémeri Művelődési Ház udvara ad helyet, s itt állítják fel a hagyományos szilvalekvár készítéséhez szükséges üstöket is. A szilvalekvár-főzésre csapatok jelentkezését is várják, s amíg elkészülnek a jobbnál-jobb lekvárok és más, szilvából készült ételek, a muzsika és a jókedv is biztosított. Ugyanakkor nem csak szilvából készült ételeket kóstolhatnak majd a jelenlévők: kiváló minőségű szilvapálinkák is várják majd a vállalkozó szelleműeket. A rendezvény során ismét várják a Kémerről elszármazottakat, akik ez alkalomból rendszeresen visszalátogatnak a településre.

A lekvárfőzés egy kihalófélben levő szokásnak számít a Szilágyságban, azonban a szervezők idén is azt szeretnék elérni, hogy mégse vesszen ki egészen e tudomány. Ezért próbálják immár harmadik esztendeje visszahonosítani e vidékre egykor oly jellemző hagyományt.

Az esemény részletes programja és további tudnivalók elérhetők az alábbi linken: https://www.facebook.com/events/218935675642836/

Nagy Csaba