Hatodik alkalommal került sor az Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napokra Érmihályfalván, amelyet idén nyáron is a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, az Érintő Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Érmihályfalva önkormányzata támogat.

Szerdán, augusztus elsején mintegy 110 gyermek és felnőtt  buzgólkodott az üvegfestés elsajátításában – ezúttal poharakra, sótartókra kerültek fel szebbnél szebb mintázatok -, majd mint eddig is minden esztendőben Sárkány Szabolcs albisi kerámiamester igazgatta a formálható agyagra a “kisinasok” kezeit, amelyek alatt egy kis “segítséggel” tányérkák, korsócskát, tálacskák öltöttek formát a gyermeksereg nem kis örömére.

A hivatalos megnyitóra a déli órákba került sor. A négynapos rendezvényt dr. Szilágyi Ferenc, az Érintő Egyesület elnöke és Czeglédi Júlia, a helyi EMNT-iroda vezetője nyitotta meg. A rövid üdvözlőbeszéd után az egyesület elnöke átadta a “szót” Balázs Borbálának, aki egy hortobágyi népdalcsokorral örvendeztette meg a hallgatóságot. A további napok programját ismertetve dr. Szilágyi Ferenc jó munkát és hasznos időtöltést kívánt a kis kézművesek hadának, akik a szombati nappal bezárólag ügyeskedhetnek majd a Gödör rendezvényházban, amikor kiállításra kerülnek a négy napon át készült “mestermunkák” is, amelyeket aztán mindenki hazavihet az idei foglalkozások emlékeként.

Csütörtökön is folytatódott a kézművesek és hagyományőrzők munkája Érmihályfalván. Ezúttal tűpárna és fésűtartó készítés, tükörtartó alapszínfestés volt  napirenden. A varrásminták, népi motívumok előcsalogatásában tapasztalt kezű nagymamák és anyukák segítettek, a tükörtartók formázásában, lakkozásában, csinosításában is hozzáértők mutatták a munkamenetet, amelyet a nagyobbacska gyermekek hamar elsajátítottak és a kisebbeknek is szívesen segítettek ebbéli foglalatosságban.

Péntek délután a gyertyakészítés titkaiba nyerhettek betekintést kicsik és nagyok – mintegy 150 résztvevő -, majd a tükörtartókra is felkerültek a népi motívumok: pávák, galambok, tulipánok, szebbnél szebb virágfüzérek. A minták megformázásában ezúttal is a felnőtt kezek igazgatták a rakoncátlan ceruzákat, amelyek végül is megadták magukat, így a színes festékek is könnyebben hozták ki a sok száz éves minták elemeit, amelyek szombat délelőttig száradhatnak a kiállításukra várva. A gyertyaöntés eredményeként minden kisinasnak járt egy-egy kis mécses, amelyet ki-ki a maga nevével felcímkézve a kiállítást követően hazavihet a többi elkészült “kézművestermékkel” és emléklapokkal együtt. Szombaton kerámia és agyagedény festés volt a délelőtti program.

(Forrás: erinto.ro)

Nagy Csaba