Jövő héten kedden elkezdődik Tusnádfürdőn a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén a Tusványos – tájékoztatta a sajtó képviselőit Popa Ilona, a rendezvény erdélyi főszervezője, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, a rendezvény politikai program-koordinátora, valamint Fancsali Barna, a Tusványost immár tizenegy éve szervező Magyar Ifjúsági Tanács elnöke.

A Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón Popa Ilona elmondta: az idei szabadegyetemre minden nap délután 16 órától húsz lej a belépő ára, viszont diákok, egyetemisták és nyugdíjasok tíz lejért mehetnek be. A tusnádfürdői lakosok továbbra is ingyenesen vehetnek részt Tusványoson. A heti jegy hatvan lejbe kerül, míg sátrazni napi tizenöt lejért lehet. A szabadegyetem erdélyi főszervezője közölte: közel harminc programsátorban és helyszínen várják az érdeklődőket. Az újdonságok között megemlítette a Mátyás király emlékévhez kapcsolódó Mátyás-udvart és kiállítást, valamint a Vallásszabadság sátrat, amely a vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulójára emlékeztet.

Sándor Krisztina szerint Tusványos szervezői idén is igyekeznek minden olyan időszerű politikai és közéleti témát terítékre tenni, ami érdekli az erdélyi magyarokat. Lesz több olyan beszélgetés is, ami Európa, ezen belül Közép-Kelet-Európa jövőjét járja körül, ugyanakkor közelebb kerülnek a nemzetpolitikai és gazdasági, valamint a kárpát-medencei térség sorsát érintő kérdések is. Idén is közös előadást tart Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az EMNT elnöke, európai parlamenti képviselő.

Az említett témaköröket rangos meghívottak, szakértők, magyar kormányzati képviselők, elemzők járják körül. Sándor Krisztina elmondta: a román fél képviselőiből idén sem lesz több a szabadegyetemen, a politikai szereplők változatlanul tartózkodnak Tusványostól, félve a szavazótáboruk elvesztésétől. Ennek ellenére lesznek román vendégek a szabadegyetemen, mellettük pedig több európai politikus, elemző és újságíró is jelezte részvételét.

Fancsali Barna a fiatalságot érintő témákat és programokat emelte ki, amelyek a MIT-sátorban folyamatosan, a nap 24 órájában zajlanak. Szóba kerül az online zaklatás, a fiatal vállalkozók problémái, de lesz ifjúságpolitikai kerekasztal is. Kora estétől a szórakoztatás lesz hangsúlyosabb a MIT-sátorban, ahol a programban slam poetry és improvizációs előadások, továbbá erdélyi zenekarok koncertjei szerepelnek.

Az öt nap alatt a nagyszínpadon fellép a Maszkura és a Tücsökraj, Rúzsa Magdi, a Honeybeast, a Tankcsapda, a Naza, a Vad Fruttik, a Transylvanium, Deák Bill Gyula és Hobo, az Ocho Macho, valamint a Bagossy Brothers Company – sorolta Popa Ilona főszervező.

A 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor mottója: „Szenvedélyünk Tusványos”, utalva a szervezők és a rendszeres látogatók életérzéseire, valamint a szabadegyetem előadásain elvárt hozzáállásra és az esti koncertek hangulatára – magyarázták a szervezők.

A 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői a magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, a Magyar Ifjúsági Tanács, kiemelt partnere pedig az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.

Egyéb hasznos információt és tudnivalót a www.tusvanyos.ro címen elérhető honlapon közlünk, ahol a programot folyamatosan frissítjük, bővítjük, fenntartva a változtatás jogát.

Nagy Csaba