Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar nemzeti Tanács ügyvezető elnöke és Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke július 11-én tartottak sajtótájékoztatót Kolozsváron. A sajtótájékoztatón elhangzott: az EMNT Demokráciaközpontok újabb szolgáltatással bővítik tevékenységüket: hétfőtől a magyar elektronikus személyazonosító igazolványok aktiválását is kérhetik az irodák egy részében az erdélyi magyar állampolgárok. Sándor Krisztina néhány szóban kitért a Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért szervezett csütörtöki, kézdivásárhelyi tüntetésre is.

A magyar állam szerződéses partnereként, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokráciaközpontjai immár nyolcadik éve végzik a honosítási tevékenységet. Az elmúlt évek során mára mintegy 600.000 erdélyi magyar vált magyar állampolgárrá, az ügyintézések közel felét pedig az EMNT Demokráciaközpontok bonyolították le. Az irodahálózat tevékenysége a honosítási eljárás mellett idővel az anyakönyvezési munkálatokra is kiterjedt: az erdélyi magyar állampolgárok családi állapotaik változását is bejelenthetik itt. A 2014-es, 2016-os és a 2018-as magyarországi választások során az irodák mindhárom alkalommal segítettek a választói névjegyzékbe való felvételben, valamint a levélszavazatok begyűjtésében. Az EMNT Demokráciaközpontok tevékenysége július 16-tól újabb szolgáltatással bővül, amely a két erdélyi főkonzulátuson igényelt E-szig (elektronikus személyazonosító igazolvány) aktiválásához kapcsolódik.

Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke ismertette: az elektronikus személyazonosító igazolványok továbbra is Magyarország kolozsvári és csíkszeredai konzulátusain kérvényezhetők és átvehetők, de jövő héttől az EMNT Demokráciaközpontokban is aktiválhatók. „Az irodák nem adnak ki elektronikus személyazonosító igazolványokat, de segítenek az erdélyi magyar állampolgároknak, hogy a lakóhelyükhöz közelebb levő irodákban is aktiválhassák azokat” hangsúlyozta Tiboldi. Az új típusú elektronikus személyazonosító igazolvány vizuálisan tartalmazza a korábbi igazolvány adatait, és egy chippel van ellátva, amely további adatokhoz enged hozzáférést. Az aktiválást követően a hatósági személyazonosítás egyszerűbbé válik, használata esetén gyorsabb, kényelmesebb utasellenőrzést biztosít, pl. határátkelésnél vagy más hatósági ügyintézésekben. Az erdélyi magyarok az e-személyi igazolványukat az Európai Unión belül ugyanúgy használhatják, mint az útlevelet. „Az igazolvány így kényelmesebbé teszi az utazást, hiszen lehetőséget biztosít olyan zsilipkapus rendszerek igénybevételére, amelyek gördülékenyebbé teszik a reptereken, kikötőkben való határátkelést, elkerülve a hosszas sorban állást” – ismertette Tiboldi László az e-szig előnyeit.

Jövő héttől az EMNT kilenc irodában segítenek az elektronikus személyazonosító igazolvány aktiválásában: Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kolozsváron, Nagybányán, Nagyváradon és Szatmárnémetiben. „Többször megtörtént, hogy az elektronikus személyazonosító igazolvány mellé járó zöld borítékot az ügyfelek otthon felejtették, amikor a főkonzulátusokra utaztak a kártyák aktiválását kérni. A boríték az aktiválási pin-kódot tartalmazta. Az ügyfelek emiatt gyakran kétszer utaztak nagy távolságokon, hogy aktiváltathassák igazolványukat. Az EMNT Demokráciaközpontok révén most ez a szolgáltatás közelebb került a magyar állampolgárokhoz.” – közölte Tiboldi. Fontos tudni, hogy a kártya aktiválásának nincs határideje, és ez nem is kötelező – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Mint ismeretes, július 12-én, 18 órától tüntetésre kerül sor a bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért, Kézdivásárhelyen. A tüntetést ezúttal a három magyar párt (Erdélyi Magyar Néppárt, Magyar Polgári Párt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség) és a két nemzeti tanács (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Székely Nemzeti Tanács) közösen szervezi. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke a tüntetés kapcsán elmondta: „Remélem, hogy ennek megfelelő ereje lesz, és bízom abban, hogy itt nem állunk meg: további figyelemfelkeltő akciókkal kell jelezzük Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, hogy nem hagyjuk őket cserben. Ugyanakkor a román államnak is világossá kell tennünk: nem fogadjuk el, hogy alaptalan vádakkal, politikai nyomásra két magyart bebörtönöztek.” Az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: a román és a nemzetközi közvélemény figyelmét a továbbiakban is fenntartják ez ügyben.

A múlt heti további kedvezőtlen döntések, köztük a vissza nem szolgáltatott Battyhaneum és visszaállamosított Bánffy-erdők kapcsán, Sándor Krisztina közölte: bízik abban, hogy a jelenleg kárvallott felek további jogi lépéseket tesznek ügyük megoldására. „Az EMNT a korábbiakban is nagy figyelmet fordított a jelentős hiányosságokkal működő visszaszolgáltatási folyamatra. Románia változatlanul adós az erdélyi magyar közösségnek azzal, hogy még számos elkobzott ingatlant, földbirtokot visszaszolgáltasson. Ha a 90-es évek elején fontos volt ez az ügy, akkor az immár több mint 10 éve európai uniós tagállamként létező Romániában rég e folyamat végére kellett volna érni.” – közölte az EMNT ügyvezető elnöke.

Ambrus Istvan