Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke július 6-án ismertette az erdélyi magyarok helyzetét a XXVI. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen. Előadásában szó volt a Beke-ügy igazságtalanságáról, az erdélyi magyarokkal szembeni visszaélésekről és egyéb aktuális magyar kisebbséget érintő problémákról. A beszélgetést Moszkovits János, a Figyelő újságírója moderálta, jelen voltak továbbá: Darcsi Karolina a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség részéről, Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő, és Csernicskó István a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont igazgatója.

„Amit szerdán és csütörtökön a román állam az erdélyi magyar közösség ellen tett égbekiáltó. A Beke-ügy, a Bánffy-erdők visszaállítása, a Batthyaneum ügyében született kedvezőtlen döntés rádöbbentett: többé nem elég sem kiegyensúlyozottnak, sem türelmesnek lennünk. Itt az ideje, hogy másként folytassuk az eddigi érdekérvényesítő és jogvédő munkánkat” – hangsúlyozta Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Mint ismeretes, szerdán a legfelsőbb bíróság 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Habár a korábbiakban a terrorvádat eltörölték, és pirotechnikai eszközök használatával vádolták őket, múlt héten kétes bizonyítékok mellett, megfellebbezhetetlen és jogerős döntést hoztak ellenük. Ugyanazon a napon a Gyulafehérvári Táblabíróság első fokon visszautasította a gyulafehérvári római katolikus érsekség keresetét a Batthyaneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében, másnap pedig Bánffy Dániel volt Magyar földművelésügyi miniszter 9300 hektárnyi erdejének visszaállamosításáról döntött a bíróság. A hét további igazságtalan ügye volt Péter Ferenc, Maros megyei tanácselnök büntetése, akit a székely zászló használatáért mintegy 10.000 eurós pénzbírságra ítéltek. A múlt heti eseményeket megelőző, ám nagy fenyegetést jelentő „románellenesség törvénye” névén közismertté vált törvénytervezet is hasonló provokációnak tekinthető. A tervezet kimondja: bárki, aki Romániát, az államot, a román közösséget nemzeti önbecsülésükben sérti, bármilyen kijelentés által, akár baráti vagy kocsmai társaságban, elítélhető és börtönbe zárható. „Jóval több eszközre és fellépésre lesz szükségünk, mint eddig. Új ellenállást kell felépítenünk. Következetes és elhúzódó harcra kell felkészülnünk, amelyre nem számítottunk” – közölte az EMNT ügyvezető elnöke.

Beke István és Szőcs Zoltán ügye kapcsán Sándor Krisztina elmondta: amíg a döntés részletes indoklására várnak, már értesítették a nemzetközi fórumokat. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő mind a 751 európai parlamenti képviselőnek elküldte a Beke-ügy rövid összefoglalóját, és tájékoztatta az Európai Parlament elnökét, Antonio Tajanit is az ügyről.

„Nincs kétségem afelől, hogy ez politikai nyomásra született döntés volt. Sajnos, emellett az is sejthető, hogy a legfelsőbb ügyészség és a legfelsőbb bíróság nem engedhette meg magának, hogy a két székely fiatalember ügyét úgy zárja le, hogy ezzel mintegy elismerje saját tévedését” – közölte Sándor Krisztina.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Nagy Csaba