Kihasználja a Szatmárnémeti Városnapok által kínált lehetőséget az aláírásgyűjtésre az Erdélyi Magyar Néppárt illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács: a hétvégi ünnepségsorozat résztvevői az utcán láthatják el kézjegyükkel a MOGYE ügyében indított pertíciót, valamint a korrupció megfékezését célzó állampolgári kezdeményezést.

Mint ismert, a Néppárt és az EMNT tiltakozik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem valamint a Petru Maior Egyetem egybeolvasztása ellen. A fúzió miatt ugyanis megváltozna az intézmény neve, így lekerülne az oktatási törvényben felsorolt multikulturlis egyetemek listájáról, ez pedig a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés megszűnéséhez vezethet. A két szervezet követeli az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását Marosvásárhelyen.

A Néppárt korábban bekapcsolódott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Német Demokrata Fórum valamint a Rezistenţa csoport által indított állapolgári kezdeményezésbe, melynek célja egy alkotmánymódosítás annak érdekében, hogy a bíróságok által köztörvényes bűncselekmények miatt elítéltek ne foglalhassanak el köztisztségeket. Amennyiben bekerül az alaptörvénybe a kívánt módosítás, nem indulhatnak majd polgármester-, illetve képviselőválasztáson azok, akikre törvényszegést bizonyítottak. A Néppárt és az EMNT önkéntesei a városnapokon is gyűjtik az aláírásokat a két ügy sikerre vitele érdekében, akik alá szeretnék írni az egyik vagy mindkét kezdeményezést, keressék őket a központi rendezvények közelében. Várják ugyanakkor önkéntes segítők jelentkezését is, a részletek felől a 0762 248 663-as telefonszámon lehet érdeklődni.

Ambrus Istvan