Csütörtökön is sokan megfordultak az érmihályfalvi EMNT-irodában, ahol a helyi munkatársak és a kolozsvári magyar külképviselet több éves következetes munkája révén honosítási és egyéb ehhez kapcsolódó ügyeket intézhettek a helybéliek, illetve az irodához tartozó településekről érkező ügyfelek.

A kolozsvári munkatársak közül Albertné Simon Edina konzul volt az egyetlen, aki állandó jelleggel szolgálta az érmelléki településeket, és aki folyamatos ingázással, hűséggel, odaadással tett eleget annak a temérdek munkának, amellyel a honosítási procedúrák járnak.

Márciusban volt egy esztendeje, hogy már elbúcsúzott egyszer a mihályfalvi demokráciaközpont munkatársaitól, de a helyzet úgy kívánta, hogy a magyar külügyminisztérium még egy esztendőre meghosszabbította konzuli megbízatását, így fáradhatatlan munkájával tovább szolgálhatta az érmelléki magyarok honosítási ügyvitelét. Ugyanis a konzul asszony több rendhagyó kiszállást is bevállalt mind Mihályfalván, mind a hozzá tartozó településeken, többek között Albison, Szalacson, Ottományban, Érkeserűben, Érselénden, Érkörtvélyesen, ahol az ügyintézések mellett ágyhoz kötött betegek, mozgásképtelen idős emberek iratcsomóit vette át, illetve kézbesítette a kérelmezett honosítási okmányokat.

Csütörtökön, szolgálata utolsó napján is egy ottományi mozgássérült beteg honosítási kérelmét vette át, majd Mihályfalván folytatta az ügyintézést, amelynek kapcsán 35 honosítási kérelmet láttamozott, ugyanakkor 20 anyakönyvezés (születés, anyasági támogatás, babakötvény, házasság, válás, halotti anyakönyv kiadás), útlevélkészítés és egyéb ügyintézés is zajlott.

Albertné Simon Edina utolsó konzuli napján az EMNT-iroda munkatársai köszönetet mondtak a nyolc éves szolgálatért, és azért az alázatért, amellyel hivatássá tudta emelni megbízatásának itt töltött idejét.

Odaadó munkáját jelképes, de annál szeretet teljesebb ajándékkal köszönték meg (az ajándék Kovács Éva üvegfestő munkáját dicséri), ugyanakkor a helyi munkatársak és az érmelléki emberek nevében Czeglédi Júlia irodavezető átnyújtott egy köszönőlevelet is, amelybe a 2011–2018-as együtt töltött gyümölcsöző időszak minden tiszteletét és szeretetét “beleírták”, továbbá biztosították arról is, hogy az EMNT helyi munkatársai magánemberként is mindig szeretettel várják vissza Érmihályfalvára.

(Forrás: erinto.ro)

Nagy Csaba