A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK) az elmúlt időszakban 152 pártoló tagsági igény érkezett a határon túli magyar gazdálkodóktól. Közülük 144 pártoló tagot már soraiban tudhat a kamara, ők már szerepelnek a köztestület nyilvántartásban, míg nyolc személy jelentkezése elbírálás alatt van – derült ki a Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) Szekszárdon, április 12-én, tartott ülésén,  melyen – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviseletében – részt vett Mátis Jenő, az EMNT országos alelnöke, a Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottság elnöke és Tiboldi László, az EMNT országos alelnöke is.

A pártoló tagság bevezetését a KEF tagjaitól érkezett korábbi igényeknek megfelelően a NAK tavaly kezdte meg a határon túli magyar gazdák körében is. A NAK alapszabály-módosítása után a KEF 21 tagszervezetének tagjai válhatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pártoló tagjaivá. A pártoló tagok minden információhoz hozzájutnak, valamint számukra is elérhetőek lesznek a rendes tagságot megillető szolgáltatások.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának 2013. május 3-i megalakításában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is részt vett. A KEF létrejöttét sokéves előkészület előzte meg. A kapcsolatépítés 2006-ban kezdődött, ennek mozgatórugója a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) tagszervezete, az Orosházi Gazdakör volt. Ez a kezdeményezés volt az, amely keretet adott a további, szélesebb alapokra helyezett együttműködésnek. A KEF a magyarországi mellett horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar agrárszervezetet, ezáltal több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülés. A fórum többek között összefogja a Kárpát-medencében működő szervezeteket, képviseli azok közös érdekeit az európai uniós szervezeteknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán keresztül. A Fórum elnöki tisztjét a mindenkori kamarai elnök tölti be.

A KEF plenáris ülésén Tiboldi László beszámolt az EMNT elmúlt évi tevékenységéről, valamint ismertette a szervezet idei cselekvési tervét. „Az EMNT a Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottságán keresztül végzi a gazdasági szakterülethez kötődő koordinációs munkáját. Szakmai konferenciák szervezésével, tanácsadási munkával és tanulmányutak lebonyolításával is foglalkozunk” – jelentette ki Tiboldi, aki meghívta a KEF tagjait az idén is megszervezésre kerülő Bálványosi Nyári Szabadegyetemre és Diáktáborba, melynek az EMNT kiemelt partnere. Beszámolója végén az EMNT országos alelnöke kitért az anyaországi országgyűlési választást megelőző regisztrációs kampányra és a levélszavazatok begyűjtési folyamatára, melynek kapcsán elmondta: az EMNT a magyar nemzetpolitika és a kormánypártok legmegbízhatóbb partnereként közel 70 000 levélszavazatot gyűjtött be – biztonságos körülmények között juttatva el azokat a főkonzulátusokra.

Nagy Csaba