Az anyaországi országgyűlési választások másnapján illesse köszönet mindazon erdélyi magyar állampolgárokat, akik éltek szavazati jogukkal, cselekvően is részt vettek a közös magyar jövő alakításában, szavazólapjuk biztonságos célba juttatásával pedig az EMNT Demokráciaközpontok munkatársait, valamint a Néppárt önkénteseit és helyi képviselőit bízták meg. A 2014-es országgyűlési választások, majd a 2016-os népszavazás tapasztalataival idén immár harmadik alkalommal segítettünk a magyarországi választások erdélyi lebonyolításában. Megfeszített tempójú kéthetes munka van mögöttünk, melynek végére jóleső érzéssel jelenthetjük ki: az EMNT Demokráciaközpontok szakmailag felkészült, jól működő irodahálózata ezúttal is jelentős mértékben segített az erdélyi magyar állampolgároknak, ismételten bizonyítva, ránk a konkrét nemzetépítési munkában is lehet számítani.

Az elmúlt két hétben közel 70.000 erdélyi magyar állampolgárnak segítettünk a levélszavazathoz tartozó azonosító nyilatkozat kitöltésében. Végleges eredményeink:

67.000 voksot gyűjtöttünk be és szállítottuk el időben a két magyarországi külképviselethez – Csíkszeredába, illetve Kolozsvárra.

Székelyföldi irodáink az erdélyi átlaghoz képest is kiemelkedően teljesítettek: ezeken a helyszíneken gyűlt be a Székelyföldön leadott levélszavazatok többsége, melyet növelt a vidéki települések gyűjtőpontjain és helyi kapcsolatembereknél összegyűjtött levélszavazatok száma. Így Székelyföldön 44.000, Partiumban 19.000, a közép-erdélyi régióban 4.000 voksot sikerült begyűjtenünk és leadnunk a főkonzulátusokon. Partiumban több ezer olyan személynek is segítettünk, akik levélszavazatukat a határ menti településekről átvitték leadásra Magyarországra.

A fenti számok tükrében kijelenthető:

az EMNT és a Néppárt hálózata megismételte a 2014-es magyarországi országgyűlési választás alkalmával begyűjtött szavazatok számát,

olyan környezetben, amelyben ezúttal további két politikai szervezet is az erdélyi magyarok segítségére volt. Az is megállapítható, hogy teljesítményünket tovább növeljük, ha a levélszavazatok postai kézbesítése gördülékenyen ment volna. Ismételten arra kérünk minden erdélyi magyar állampolgárt, aki nem kapta meg a szavazólapját is tartalmazó borítékot, hogy telefonon vagy személyesen jelezze ezt irodáinkban. A visszajelzésekről összegzést készítünk a Nemzeti Választási Irodának.

Világosan látható, hogy irodáink nemcsak a honosítási és anyakönyvezési ügyintézésben teljesítenek jól, hanem – mintegy kihelyezett kormányablakokként és több mint hét éve a magyar kormány partnereiként – az erdélyi magyar állampolgárok számára biztos pontot és szakmai segítséget jelentenek.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Országos Elnöksége nevében,

Sándor Krisztina, ügyvezető elnök

Nagy Csaba