Az Európai Nyelvi Egyenlőségi Hálózat (ELEN) felkéri a spanyol kormányt, hogy engedje szabadon a katalán politikai foglyokat.

Az ELEN az előzetes letartoztatásban levő katalán vezetőkkel és a 2017. októberi békés tüntetőkkel szembeni erőszakos rendőri fellépéssel kapcsolatos nyilatkozata – Spanyolország és az Európai Unió irányába:

Az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat európai szintű civil szervezet, amely a kisebbségi nyelvek védelmére és népszerűsítésére törekszik, és amelynek számos katalán tagszervezete van. Az ELEN újból megerősíti teljeskörű támogatását a katalán polgári-, politikai- és nyelvi jogok védelmét illetően.

 Így az ELEN felkéri Spanyolországot, hogy:

 • Azonnali hatállyal engedje szabadon a katalán politikai foglyokat, és minden olyan vádat ejtsen, melyek alapján fogva tartják őket, ugyanakkor a száműzötteket érintő vádakat is töröljék.

 • Állítsák vissza a törvényesen és demokratikusan megválasztott katalán kormányt.

A jelenlegi politikai helyzet stabilizálása érdekében az ELEN az Európai Uniónak, mint az „egyezmények védelmezőjének” és az EU tagállamainak felszólalását kéri a következők kapcsán:

 •  Az európai uniós szerződésekben garantált katalán alapjogok biztosítását;

•  A spanyol állam és a katalán kormány közötti, a független és semleges közvetítők által folytatott, tárgyalások elősegítését.

A katalán vezetők koholt vádakon alapuló letartoztatásai olyan politikai indíttatású intézkedések, melyek elképzelhetetlenek egy teljes értékű demokráciában, nem beszélve az októberi erőszakos tömegoszlatásokról, melyek során a spanyol rendőrség több mint 1000 ártatlan állampolgárnak okozott sérüléseket.

 Az Európai Unió – saját hitelességének megőrzése érdekében is – köteles érvényesíteni a 7. számú törvénycikkelyt a spanyol állammal szemben.

 Az ELEN 45 nyelvet képvisel, 150 tagszervezettel rendelkezve 23 európai államban. Konzultatív státusza van az Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban, az ENSZ-ben és az UNESCO-ban is. A szervezetnek 2014 óta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is teljes jogú tagja.

Nagy Csaba