Február 15-én, csütörtökön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete ügyintézéssel egybekötött közös fogadónapot tartott az Érmelléki Gazdák Egyesületének szalacsi irodájában, ahol az érdeklődők az anyaországi választásokra regisztrálhattak.

Az irodában közel százan kértek segítséget a választási névjegyzékbe való felvételhez, illetve az esedékes személyi adatok módosítását illetően.

Mint ismeretes, április 8-án országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon, amelyen a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi lakosok is szavazhatnak. A szavazáson résztvevőknek szükséges kérelmezniük a választói névjegyzéke való felvételüket, amelyben az EMNT és az EMNP munkatársai készségesen segítenek. A regisztrációt követően március 24. és április 8. között minden erdélyi magyar állampolgárhoz eljut a levélszavazatot és az azonosító nyilatkozat tartalmazó boríték.

Amennyiben a már regisztrált személyeknél adatváltozás történt (névváltozás, lakcímváltozás stb.), a választói névjegyzékbe szereplő korábbi adatokat is szükséges módosítani.

A Néppárt és az EMNT közösen létrehozott egy online felületet is a www.valasztas.info címen, ahol a szavazással és regisztrációval kapcsolatos minden tudnivaló elérhető, valamint elvégezhető – az NVI honlapján keresztül – az online regisztráció is.

A névjegyzékben való felvételhez a Néppárt, illetve az EMNT mellett más civilszervezetek is megadtak minden nemű segítséget, így az Érmelléki Gazdák Egyesülete is folyamatosan támogat minden honosítással, illetve választásokkal kapcsolatos ügyintézést. Az elmúlt esztendőkben az egyesület alkalmazottai a konzuli napok keretébe tartozó valamennyi ügyvitelből kivették a részüket.