Konzuli napot tartottak a gyergyószentmiklósi EMNT Demokráciaközpontban február 13-án. Az eseményen többen regisztráltak az április 8-i anyaországi választásokra, ugyanakkkor sokan nyújtottak be honosítási kérelmeket is.

A konzuli napon ezúttal 25 új útlevéligénylés és 31 anyakönyvezés is történt. A január 1-jével elindított Köldökzsinór Program iránt nagy érdeklődést mutatnak a gyergyószéki lakosok, a konzuli napon is több mint 20 esetben adtak le igénylést a támogatásra, valamint az eltelt hónapokban közel 4000 személy kérvényezte a regisztrációt.

Az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt önkéntesei és tagjai 2017 ősze óta végzik a regisztrációs munkát, több irodában már meghosszabbított nyitvatartással várják a regisztrálókat. Ugyanakkor a két szervezet által létrehozott www.valasztas.info internetes címen is elérhető a Nemzeti Választási Iroda honlapja, ahol egyéb tudnivalókról is olvashatnak az érdeklődők. A 2014-es országgyűlési választásokhoz és a 2016-os népszavazáshoz hasonlóan, az EMNT és a Néppárt a regisztráció mellett idén is segítséget nyújt a levélszavazatok begyűjtésében: a regisztrálók levélszavazataikat a legbiztonságosabban úgy juttathatják el a külképviseletre, ha a gyergyószéki EMNT Demokráciaközpontban adják le voksaikat (a szavazatot és az azonosító nyilatkozatot), ahonnan azok a csíkszeredai konzulátusra kerülnek.

A gyergyószéki lakosok a Szárhegyi utca, 15-17. szám alatt található EMNT Demokráciaközpont irodáiban regisztrálhatnak, majd a levélszavazatok begyűjtésekor oda vihetik szavazataikat hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, illetve péntekenként 9 és 15 óra között.