Az Európai Parlament mai plenáris ülésén Tőkés László napirend előtti felszólalásában emlékezett meg a tordai vallásbéke 450. évfordulójáról, amely a XVI. századbeli Erdélyi fejedelemséget világelsővé tette a lelkiismereti és vallásszabadság elismerése, valamint a vallási tolerancia terén, és törvénybe iktatásával mintegy megelőlegezte ezeknek az alapvető európai értékké válását.

A parancsoló időszerűség jegyében erdélyi képviselőnk arról is szólt, hogy a történelmi horderejű, magasztos évfordulóval, valamint az erdélyi tolerancia szellemiségével szöges ellentétben Mihai Tudose román miniszterelnök múlt héten akasztással fenyegette meg a székely zászló kitűzéséért felelős székely magyarokat.

Tegnap érkezett a szenzációt keltő hír, hogy a szociáldemokrata kormányfő pártja támogatásának megvonását követően lemondott tisztségéről. Mindazáltal sajnálattal állapítható meg, hogy a legsötétebb náci és kommunista időkre emlékeztető, minősíthetetlen megnyilatkozását mind ez ideig sem Románia, sem az Európai Unió hivatalosai nem ítélték el. Éppen ezért Tőkés László állásfoglalásra szólította fel a román és az európai illetékeseket. Az európai Nyugaton használt kettős mérce ismeretében okkal feltételezhető, hogy amennyiben zászlójuk kitűzése miatt a migráns muszlimokat fenyegették volna meg akasztással, az Unió intézményei és tagországai azonnal tiltakozásukat fejezék volna ki ellene.

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a kormány elnöke gyilkos kijelentését a romániai magyar pártok autonómiáról szóló román–magyar párbeszéd kezdeményezésével kapcsolatban tette. Az „akasztás” tehát – közvetve – az autonómiapolitika képviselőinek és a demokratikus párbeszéd híveinek szólt – ami a jogállamiságon alapuló Európában végképp megengedhetetlen.

 

Tőkés László

EP-képviselő sajtóirodája

Facebook