A magyar kultúra emléknapja alkalmából a nagyváradi Magyar Polgári Egyesület (MPE) ünnepi rendezvénysorozatára kerül sor Nagyváradon, január 18-19-e között. Csütörtökön (január 18.), 17.30-tól vetítettképes előadásra látogathatnak el az érdeklődők az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) székházába (Kálvin János utca 1. szám). A rendezvénysorozat folytatásaként, pénteken (január 19-én), 17 órától könyvbemutatóval egybekötött ünnepi rendezvényre várják a magyar kultúra napját ünneplőket a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumterébe.

A január 18-i naptárbemutatón Balázs D. Attila író, szerkesztő, újságíró bemutatja ötödik Nagy Magyarország Anno, a Székelyföld Anno és Európa Anno falinaptárokat. Az előadáson, az említett naptárak képanyagán kívül Bihar vármegye különböző településeit ábrázoló régi képeslapokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A naptárak akotójával Nagy József Barna, az MPE elnöke, az EMNT partiumi régióelnöke beszélget. Az előadás után a naptárak és a Százszorkép Kiadó egyéb kiadványai kedvezményesen megvásárolhatóak.

Január 19-én, a  könyvbemutatóval egybekötött ünnepi eseményén köszöntőt mond Dr. Fleisz János egyetemi tanár, a Bihar megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke és Porkoláb Lajos, a Megyei Népfőiskolai Egyesület (Debrecen) elnöke. A köszöntőket követően Dr. Fleisz János Nagyvárad művelődési élete 1940-1944. című kötetének bemutatójára kerül sor. A szerzővel Porkoláb Lajos beszélget.

A rendezvényen közreműködik a berettyóújfalusi Nagy Bajnóca Népdalkör.

Szervezők: Magyar Polgári Egyesület – Nagyvárad, BINCISZ.

Együttműködő partnerek: Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) – Partiumi Alelnökség, Bihari Népfőiskola – Berettyóújfalu, Biharország Civil Társulás, Megyei Népfőiskolai Egyesület – Debrecen, Sapientia Varadiensis Alapítvány – Nagyvárad.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak az ingyenes rendezvényekre.