Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége üdvözli azt az örvendetes tényt, miszerint a tegnapi napon (december 16-án) Budapesten, ünnepélyes keretek között – Áder János államelnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében – letette állampolgársági esküjét az egymilliomodik újrahonosult magyar állampolgár.

Az elmúlt hét év során az EMNT Demokráciaközpontok mindent megtettek annak érdekében, hogy segítsenek a honosodni vágyóknak a kérelmek összeállításban, s ezáltal az állampolgárság megszerzésében. Munkánk eredményeként, melyet Magyarország kormányával partnerségben végzünk, 2011 és 2017 között közel 250 ezer személynek segítettünk a honosítási dosszié összeállításában, mely szám a világszerte állampolgárságot kérelmezők egynegyedét, míg Erdélyben pedig a honosítottak több mint felét jelenti.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni: bár az egymilliomodik eskütétellel létrejött a szimbolikus és tényleges nemzetegyesítés is, folytatnunk kell megkezdett munkánkat, segítve a további kérelmezőket, a már honosult személyeket az állampolgársághoz kötődő ügyeik intézésében, valamint – a korábbi évekhez hasonlóan – az anyaországi választást megelőző regisztrációs folyamatból is kivesszük részünket.

Irodáink mára már nem csak egyfajta kihelyezett kormányablakként működnek, hanem az erdélyi magyar közösség fontos kulturális, közéleti és közösségszervező központjaivá is váltak, ezért mindenkit szeretettel várunk az EMNT Demokráciaközpontokba, akár az állampolgársági ügyintézés kapcsán, akár közösségi életünk bármely területét érintő kérdéssel.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Országos Elnöksége

szerk

Facebook