Az anyaországi választásokon való részvételhez szükséges regisztrációról tartott sajtótájékoztatót Székelyudvarhelyen Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei elnöke, Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki elnöke és Lőrincz Árpád, az Erdélyi Magyar Néppárt udvarhelyszéki elnöke. 

A sajtóértekezleten elhangzott: mindazok, akik korábban már regisztráltak, de személyes adataik (lakcím, név stb.) változtak, fontos, hogy frissítsék adataikat, ugyanakkor akik nem emlékeznek vagy nem biztosak abban, hogy az eskütételt követően regisztráltak-e, újra megtehetik azt, s ezzel – az esetlegesen már korábban leadott – adataik felülíródnak. Mindebben – akárcsak a honosítással kapcsolatos egyéb ügyekben is segítenek az EMNT Demokráciaközpont munkatársai.

Nagy Pál hozzászólásában jelezte: legfontosabb céljuk a mobilizáció, melynek eredményeként reményeik szerint minél többen részt vehetnek majd a jövő tavasszal megszervezésre kerülő magyarországi választáson. Az EMNT udvarhelyszéki elnöke emlékeztetett: az elmúlt héten immár a 27000-ik személynek segítettek a honosítási dosszié összeállításában, így komoly tapasztalatuk van a különböző ügyintézésekben is. Lőrincz Árpád elmondta: vidéken is tájékoztatják a magyar állampolgárokat a regisztráció fontosságáról, valamint felhívják a figyelmet a személyes adatok frissítésének szükségességére is. Zakariás Zoltán kijelentette: számukra természetes, hogy az állampolgársággal együtt jár a szavazati jog is, s arra bíztatott mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel.

Az EMNT Demokráciaközpontok eddigi tevékenysége kapcsán elhangzott: az EMNT a magyar kormány partnereként végzi honosítási munkáját, s az eltelt hat évben közel 250 ezer (összesen 243.458) személynek segítettek a szükséges iratok összeállításában, amely a világszerte állampolgárságot kérelmezők 28.64%-a. Az EMNT anyaországi választásokat megelőző regisztrációs tevékenysége kapcsán elmondták: 2014-ben a huszonegy EMNT Demokráciaközpont 85.000 személyt regisztrált (Erdélyben az akkori teljes szám 134.000 volt, vagyis az EMNT irodái a regisztráltak 63%-ának segített), majd 62.000 levélszavazatot gyűjtöttek be és juttattak el az illetékes hatóságokhoz, ami a teljes erdélyi szavazatszám 57%-a. Két évvel később, a 2016-os népszavazás során, 38.757 levélszavazatot gyűjtöttek be, amely 45,07%-a a világszerte a különböző külképviseleteken összegyűlt levélszavazatoknak.

Az EMNT és a Néppárt képviselői végezetül elmondták: bármilyen – az állampolgárságot, az anyakönyvezést, az útlevélkérelmet és a regisztrációt – érintő kérdésben bátran fordulhatnak az EMNT munkatársaihoz további tájékoztatásért az érdeklődők, ugyanakkor mindenki figyelmébe ajánlották a www.valasztas.info internetes oldalt, melyen keresztül online is elvégezhető a regisztráció.