Szatmárnémetiben kétnapos képzés során ismerkedhettek az érdeklődők a haszonnövények típusaival, felhasználási módjukkal dr. Macalik Kunigunda egyetemi oktató vezetésével.

A vadon termő haszonnövényekről tartott előadást szombat délelőtt dr. Macalik Kunigunda, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója a szatmárnémeti EMNT Demokrácia Központban, a Szatmári Gazdák Egyesülete által megvalósított, „Növényismereti és gombásztábor” című projekt részeként, melynek főtámogatója a Bethlen Gábor Alap. Az előadó elmondta, hogy az emberiség több ezer éve használja a vadon termő növényeket, elsősorban az állattartásban, ám most a növények emberek általi felhasználásáról esett szó. A szombat délelőtti előadás négy modulra volt osztva, hisz a biológus beszélt az ehető, gyógy-, fűszer-, festő- és mézelő növényekről. Elsősorban azokról a növényekről volt szó, melyek megteremnek nálunk. Az előadó bevezetőjében elmondta, hogy háromgyerekes anyaként kettős érzés tölti el, hogy erről a témáról kell beszéljen. Egyrészt örül, hogy van igény a gyógynövények megismerésére, másrészt elszomorítja, hogy erről beszélni kell. Míg 50–100 évvel ezelőtt ez természetes volt, apáról fiúra szállt az ősi tudás, ma már kiveszőfélben van, tanítani kell. A gyógynövények a ma trendi egészséges életmód részét képezik, sokan mindentudó csodaszereknek gondolják őket. A gyógynövényeknek az észszerűség határain belül megvannak a felhasználási területeik, ugyanakkor egészségmegőrzés szempontból is kiválóan használhatók a házi patikában, pl. egy hűlés, hasmenés esetén. A képzésen résztvevők az érdekes előadást követően, délután terepre mentek, ahol a természetes lelőhelyükön ismerhették meg a nálunk honos vadon termő haszonnövényeket. Az időjárás is kegyes volt a kis csoporthoz, a hétvégére beígért eső nem mosta el a terepmunkát.

Haszonnövényekkel ismerkedtek

Vasárnap műhelymunka zajlott a Demokrácia-központban, ahol megismerkedtek a friss és szárított növényekkel, megtanulták felismerni az aromás növényeket a szagukról, ugyanakkor mindenki elkészíthette a saját ízlésvilágának megfelelő teakeveréket. Macalik Kunigunda festőleveket is hozott a műhelymunkára, melyekkel gyapjút festettek, ugyanakkor tintát készített bodzabogyóból, így aki akart, természetes tintával írhatott kedvesének üdvözlőlapot, kártyát. Vasárnap a vadon termő növények mellett az itt meghonosítható, meghonosodott fűszernövények termesztéséről is szó esett. Az előadó elmondta, honnan származnak és hogy kerültek ide ezek a növények, hogyan hasznosíthatjuk őket, hisz ezek is épp olyan értékkel bírnak, mint a hazai növények, azzal a különbséggel, hogy nem itt teremnek meg, sok közülük itt nem is termeszthető.

Házi patika

Macalik elárulta, hogy felső légúti megbetegedésre, hűlésre jól alkalmazható a szárított bodzavirág, mely kiváló lázcsillapító, izzasztó hatású, míg köhögésre a hárs, a fenyőrügy, csombor, illetve minden ajakos növény, mely illóolajat tartalmaz. Az emésztőkészülék mindenféle betegségére, hasmenéses, hányásos panaszokra jó a körömvirág-tinktúra, a cickafark, a kamilla, míg gyomorgyulladás esetén a termesztett orvosi zsályából készített tea fogyasztása ajánlott. Hasmenés esetén a fekete áfonya bogyós termése és a vadsóska vethető be a házi patikában, míg a modern világ elterjedt betegségére, a székrekedésre kiváló a kutyabengekéreg. Epeserkentés, az epehólyag működésének serkentése céljából jó, ha tartunk otthonunkban vérehulló fecskefüvet, melynek alkalmazása időszakos kúraként ajánlott, de a rozmaring teája is használható. Álmatlanságra, stresszoldásra a legismertebb a valeriána (macskagyökér), de kiváló hatással rendelkezik a citromfű, a levendula és az orbáncfű is. Cukorbetegségre, ha még nem szükséges inzulint szedni, akkor a szárított paszulyhüvely, a réti füzény és a fekete áfonya kórója a legjobb. Mivel a gyógyteák elkészítése egy időigényesebb rituálé, manapság a tinktúrák is kezdenek elterjedni, ezeknek nagyjából hasonló gyógyhatásúak, csak vízben feloldva gyorsabban lehet elfogyasztani őket.

A haszonnövények nemcsak a gyógyhatásuk miatt ismertek, hanem az ételek elkészítésekor fűszerként is. Egyre divatosabb otthon, akár panellakásban fűszernövényeket termeszteni. A szakember véleménye szerint akár balkonládában, akár kiskerti ágyásban könnyűszerrel termeszthető az őshonos fűszernövények közül a petrezselyem, a zeller, a kapor, a lestyán, a metélőhagyma, a majoránna, a zsálya, míg a mediterrán fűszernövények közül a bazsalikom, az izsóp és a szurokfű (oregánó).

(Forrás: frissujsag.ro – Sógor Beáta)