A Don-kanyari offenzíva 77. évfordulójára emlékeztek vasárnap este a marosvásárhelyi katolikus temetőben álló emlékműnél. Bocskai Vince alkotásánál 2005 óta minden évben megemlékeznek az 1943. januári tragikus eseményekről. Az emlékmű az  1943. január 12-én kezdődő, a második világháborúban a Don-kanyarban végrehajtott, szovjet Vörös Hadsereg támadása során elesett áldozatoknak állít emléket.

A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek, és vesztették életüket a -40 fokos orosz télben. A vasárnap esti megemlékezésen hozzávetőlegesen 50–60 személy vett részt, amelyen Dr. Ábrám Zoltán az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezetének tiszteletbeli elnöke és Benkő József történész a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport vezetője szólalt fel, ezt követően Nagy László unitárius lelkész mondott imát.

A megemlékezésen a  Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport, Magyar Vitézi Rendek Marosszéki szervezete, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete részéről Cseh Gábor elnök és Simon Zsolt helyezett el koszorút az emlékműnél. Az esemény gyertyagyújtással és himnuszaink eléneklésével zárult.

 

“Aludjatok, ti áldott hőseink, pihenj te néma hadsereg!

Ringasson békén a távoli rög, s ne bántson könny, mely értetek pereg.

Aludjatok csak Don menti holtak, folyó mentén szunnyadó bakák,

Aludjatok csak, néma szent hadak, pihenni édes, pihenni jó,

S nyugtasson a Donnak zúgása, mint a Tisza folyó.”

(dr. Zempléni Miklós- “A boldog szunnyadókhoz” című versének részlete)

Nagy Csaba