A Wesselényi Miklós Egyesület a Szilágy megyei Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) partnerszervezésével 2019. november és december során megszervezte a “Zilahi estek” című előadás sorozatot. November 24-én, vasárnap, sor került az “Idegen” című előadásra, a zilahi Kálvineumban, a Szigligeti Táncegyüttes előadásában. Körülbelül 50 fiatal és felnőtt élvezte a kortárs táncelőadást, amely az átváltozás, átlényegülés témáját mutatta be. A bibliai történetre, Márk evangéliumára alapozva, ikonikus és hétköznapi elemek egyesítésén keresztül, az előadók az idegenekként is egymásra hatás változatait testesítették meg, azt ahogyan az egymásra hatás folyamán hétköznapi emberek tanítványokká, a tanítványok mesterekké válhatnak.

December 6-án, Mikulás nap alkalmából a kolozsvári Puck Bábszínház a “Betlehemi királyok” című előadásával örvendeztette meg a zilahi magyar tagozatos óvodásokat, illetve kisiskolásokat. A Jézus születését, a pásztorok és betlehemi királyok útját és áhítozását meghitt, és ugyanakkor mai, korszerű, humorral ízesített formában jelenítették meg az előadók. Az előadásnak a helyi Kálvineum adott otthont délelőtt 10 órától. Több mint 260 kisgyerek élvezhette a produkciót. A gyerekek csoportosan érkeztek kísérőikkel a helyszínre, elfoglalták helyeiket, majd nagy érdeklődéssel és figyelemmel kísérték végig az érdekes bábelőadást. A rendezvény végén a szervezők apró figyelmességgel kedveskedtek a gyerekeknek. Előzetesen a programot a zilahi magyar tagozatos óvodákban és iskolákban a pedagógusok megkeresésével népszerűsítették a szervezők.

Az eseménysorozat záróelőadására december 8-án, vasárnap került sor a “Népek tengere” címmel, a nagyváradi Szigligeti Táncegyüttes előadásában, a zilahi Katonaházban. Népcsoportok táncai és stílusai, melyek áramlatként határozzák meg a tenger mozgását, dallamok, amelyek összekötik a népek tengerét, megegyeznek és mégis különböznek egymástól – e téma került feldolgozásra és hozzávetőlegesen 80 néző élvezte a különböző stílusú néptánc sorozatot. A Wesselényi Miklós Egyesület és a Szilágy megyei EMNT közös célja az, hogy a Zilahon és a Szilágy megyében élő magyar közösséget kizökkentse megszokott tevékenységeikből,  minőségi előadásokon való részvétel által pozitív élményben részesítse, illetve, hogy az ilyen jellegű programokat rendszeressé tegye.

A Wesselényi Miklós Egyesület és a Szilágy megyei EMNT hálás köszönetét fejezi ki Magyarország Kormányának, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül támogatta a rendezvénysorozat megvalósítását.

Nagy Csaba