A felnőttképzés arra világított rá, hogy milyen mértékű önszerveződési, népegészségügyi és közösségfejlesztési potenciál van vidéken, beleértve a művelődési hagyományainkat.

A Buza László Egyesület a Nemzetközi és Regionális Tanulmanyokért (BENRT) és a Kolozs Megyei EMNT közös szervezésében megtartott „Önszerveződési, népegészségügyi, művelődési hagyományaink és közösségfejlesztési potenciál vidéken” című felnőttképzési program Torockón zajlott, szeptember 27-29. között.

Erdélyben évszázados művelődési hagyományaink vannak, amelyek a közösségek kulturális, közigazgatási, gazdasági, egyházi önszerveződését alapozták meg. Mindez a magyar lakosság népegészségügyi és társadalmi jólétét is meghatározta. Ezen összetett kérdéskört – közösségfejlesztés, egészségügy, pályázatírás, népszínház, gazdasági-politikai önszerveződés –  részletesen és interaktív módon feltáró előadások és tevékenységek keretei között, a két szervezet tagjai a közösségszervezésben érdekelt fiatalok számára célzott program részeként hozta közelebb. A képzésen a résztvevők számára  teljes ellátást biztosítottak a szervezők.

Dr. Hunyadi Attila Gábor, egyetemi adjunktus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára, a BENRT alapító alelnöke, amely a Gazdasági- szövetkezeti önszerveződési és közigazgatási autonómia-hagyományokról szólt. Dr. Schwartz Róbert, gyakorló főorvos, az EMNT Kolozs megyei szervezetének elnöke a közegészségügyi háló és a civil szervezetek helyi és regionális partnerségi modelljeinek működéséről beszélt. Dr. Varga Ibolya, egyetemi adjunktus, a BBTE Színház és Televízió Kar, Rendezői Szakirány tanára, a kolozsvári „Puck” Bábszínház rendezője Mondák, mesék, népi játékok és igaz történetek vidéki színpadokon címmel tartott előadást a művelődési hagyományaink témakörben.

Dr. Lönhárt Tamás, egyetemi docens, a BBTE tanára, BENRT alapító elnöke Rendszerváltás – a XX. századi politikai, közigazgatási struktúrák metamorfózisai a civil társadalom perspektívájából címmel tartott előadást. Mátis Jenő közgazdász, a Bethlen Gábor Mikrohitel vezérigazgatója, EMNT országos alelnök, a Mikó Imre terv társszerzője a Mikó Imre terv és más erdélyi közösség- és gazdaságfejlesztési programok nyújtotta pályázási lehetőségeiről beszélt.

A tudományos és gyakorlati munka tapasztalataira épülő előadások a helyszínt jelentő néprajzi-gazdasági vidék, kistérség igényeihez alkalmazottan, a politikai-, gazdasági- és kulturális önszerveződésnek az illető közösségen belüli múltját, jelenét és lehetőségeit is taglalták. A szervezők a résztvevőkkel és az illető kisrégiókat képviselő helyi civil szervezetek tagjaival az ismert közösségi oldalakon a képzés után is tartják a kapcsolatot.

Nagy Csaba