2019. szeptember 26-án az EMNT Maros megyei szervezete tisztújító közgyűlést tartott a Bolyai téri Unitárius Egyházközség, Dersi János termében. Cseh Gábor Maros megyei elnök nyitotta meg a közgyűlést, köszöntve vendégünket, dr.Sándor Krisztina, ügyvezető elnököt.

A közgyűlés tagjai megválasztották az elnökséget, aminek az élére Cseh Gábort választották újra. Az alelnöki tisztséget Varga Loránd, Papp Péter, Tőkés András és Simon Zsolt vállaltak. Az elnök elmondta, hogy legfontosabb céljaik továbbra is a nemzeti közösségünkhöz való kötödés tudatos erősítése, a szülőföldhöz való ragaszkodás, erdélyi magyar kulturális értékek ápolása, ünnepeink szabad lélekkel való ünneplése, az anyanyelv használatának, az autonómia törekvések támogatása. Összegezve mindezeken keresztül a magyar közösségünk fennmaradásának, erősödésének biztosítása.

Cseh Gábor beszédében elhangzott, hogy az elmúlt két év során szervezett kulturális események sorozata, többek között március 15-i ünnepség, trianoni emléknap, Szent István napi ünnepség-Új Kenyér Ünnepe, Marosvásárhelyiek Világtalálkozója a Schola Particula Egyesülettel közös együttműködéssel, 1956-os évforduló, aradi vértanúkra való megemlékezés, Óvodások sportolimpiája a ProXXI sport és kulturális alapitvánnyal közös szervezésben, mely egyedi rendezvény ország szinten, továbbra is fontos és méltó eredménye az EMNT maros megyei munkájának. Cseh Gábor kiemelte: az EMNT keretén belül működő Magyar Állampolgárok Klubja is több színvonalas előadót látott vendégül. A Székely Nemzeti Tanáccsal közösen került megszervezésre a Madéfalvi veszedelem megemlékezése, majd hangsúlyozta, hogy a honosítási tájékoztatással, konzulátusi napok megszervezésével, magyar okiratok ügyintézésével továbbra is foglalkozik az EMNT Maros megyei szervezete, ahol több mint 10.000-en megfordultak az elmúlt időszakban.

Nagy Csaba