Kedden délután kokárdakészítésre került sor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt közös nagyváradi székházában.

Immár hagyománnyá vált, hogy március 15-i nemzeti ünnepünk előtt az EMNT és a Néppárt kokárdakészítést szervez. A keddi eseményen fiatalok és idősebbek is jelen voltak, hogy a Nagyváradi Asszonykórus tagjainak útmutatása alapján elkészítsék saját kokárdáikat, illetve az ajándéknak szánt darabokat.

Mint köztudomású, a kokárda Franciaországban vált népszerűvé, majd 1848-ban hazánkban is. A hagyomány szerint az első magyar kokárdát Szendrey Júlia készítette párjának, Petőfi Sándornak. A piros-fehér-zöld kokárda színei az erőt (piros), a hűséget (fehér) és a reményt (zöld) jelképezik. A magyarság körében az 1848-as forradalom óta vált elterjedté a kokárda használata, amivel nem csak a március 15-i eseményekre emlékezünk, hanem nemzeti hovatartozásunkat is kinyilvánítjuk.

Az EMNT székházában Moldován Gellért Lajos a Néppárt elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a kokárdakészítéshez szükséges kellékeket átadva az érdeklődőknek, vidám hangulatú kézműves foglalkozás kezdődött.

A kokárdakészítők Kossuth-nótákat és más hazafias dalokat énekelve készítették el azokat a kokárdákat, amiket március 15-én, a Szent László téren 16 órától sorra kerülő néptáncos toborzón és 17 órától a Szacsvay-szobornál megrendezésre kerülő megemlékezésen osztanak majd ki.

Nagy Csaba