Amint arról már korábban is beszámoltunk, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács október 27-én (szombaton) –a 2015-ös együttes tanácskozás után ismételten – közösen ülésezik Marosvásárhelyen, ezúttal a Vártemplomban. A 16 órától kezdődő eseményre közel 250 küldöttet várnak a két szervezet részéről, valamint hagyományos módon, de az ünnepi alkalomra való tekintettel is, nyitott a nagyközönség és a sajtó számára is.

Az EMNT és az SZNT közös tanácskozásán olyan kiemelt témák szerepelnek napirenden, mint a Székelyföld autonómiastatútumának negyedszeri beterjesztése Románia parlamentjében, a romániai magyar nemzeti közösség személyi elvű autonómiájára vonatkozó törvénytervezet ismételt beterjesztése, a romániai magyar tanügyi rendszer helyzete, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyében indított aláírásgyűjtési akció, a partiumi autonómia ügyének előmozdítása, vagy épp a centenáriumi Gábor Áron-díj átadása.

Mint ismeretes, Tőkés László, az EMNT elnöke és Izsák Balázs, az SZNT elnöke korábban közös levélben hívták össze a két szervezet küldötteit, valamint megerősítették: „A romániai magyar nemzeti közösség a román és a magyar nép közötti történelmi megbékélésben érdekelt, abban, hogy Magyarország és Románia között hosszú távú jó viszony alakuljon ki, és a kölcsönös bizalom légkörében váljon a két ország egymás stratégiai partnerévé. Ennek azonban elengedhetetlen előfeltétele a romániai magyar nemzeti közösség számára biztosítani törvényesen elismert jogainak tényleges gyakorlását, e jogok bővítését és intézményi garanciáinak megteremtését.”

A két testület október 27-én újjáalakulásának 15-ik évfordulóját is ünnepli, az együttes ülés pedig egyben Székelyföld Autonómiájának Napjára és a november 18-i sepsiszentgyörgyi Székely Nagygyűlésre való mozgósítás és felkészülés is. Az eseményen – a magyar kormány képviseletében – jelen lesz Szili Katalin autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is.

Nagy Csaba