FELHÍVÁS

Szeptember 10-én viseljünk fehér karszalagot – tiltakozva az oktatási törvényt módosító kormányrendelet ellen!

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csatlakozik a több magyar oktatási intézmény által kezdeményezett szeptember 10-i japán sztrájkhoz, amely fehér karszalag viselésével jelzi az oktatási törvényt módosító kormányrendelet elutasítását. Az oktatási törvény 263-as számú cikkelyét módosító 2018/9 sz. kormányrendelet elsősorban a kisebbségi oktatásban dolgozó tanítókat érinti.

Mint ismeretes, a kormány előzetes egyeztetés, konzultáció és hatástanulmány készítése nélkül fogadta el azt a módosítást, amely kimondja: „a kisebbségek nyelvén történő elemi oktatásban a román nyelv- és irodalomórát felsőfokú tanulmányokkal rendelkező szaktanárok, katedra nélkül maradt tanárok vagy tanítók, valamint nyugdíjas pedagógusok tarthatják.”

Ez a rendelet mindegy 3.000 magyar tanítót és 52.000 gyermeket érint, ellehetetlenítve ugyanakkor több tanintézményt, köztük a csíkszeredai József Attila Általános Iskolát is. Velük együtt követelünk egy felelősségteljes, 21. századi értékekre és elvekre alapozott közoktatási reformot, valamint a kisebbségi oktatásban dolgozók méltányos bánásmódban részesítését!

Holnap, szeptember 10-én viseljen Ön is fehér karszalagot a munkahelyén, az utcán – kifejezve ezáltal is a közösségünket és tanítóinkat ért jogtalanság elutasítását!

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke

EMNT