Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában is bemutatták Gyöngyössy Bence rendező Janus című filmjét. A nagy érdeklődésnek örvendő tévéfilm az 1980-as évek Romániáját mutatja be, ismertetve az akkori totalitárius rendszer titkosszolgálatának tevékenységét. A négy helyszínen vetített alkotást több százan tekintették meg március 19 és 23. között.

A 2015-ben készült magyar tévéfilm az 1980-as évek Romániájában játszódik és ismerteti, hogyan férkőzött be a romániai totalitárius rendszer titkosszolgálata, a Securitate, a családok mindennapjaiba. A filmvetítéseken résztvevők jó része személyesen is megtapasztalta a kommunizmus időszakát, és felszólalásaikból is kiderült: a film készítőinek sikerült hitelesen visszaadni az 1980-as évek megrázó eseményeit. A vetítéseken résztvevők találkozhattak Markó Judit gyártásvezetővel, valamint Gyöngyössy Katalin színművésznővel is. A közönségtalálkozón nem csak a film létrejöttének néhány izgalmas háttértörténete vált ismertté, de számos személyes, a kommunista elnyomás éveire vonatkozó történet is elhangzott a közönség soraiból. 

A filmet először Kolozsváron, március 20-án tekinthették meg az érdeklődők a Sapientia EMTE Hunyadi Mátyás termében. A vetítés után Lakatos Róbert, kolozsvári születésű filmrendező, egyetemi tanár beszélgetett a film gyártásvezetőjével és a megjelent színésznővel. Az eseményen Schwartz Róbert, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei elnöke is felszólalt, aki a film kapcsán kihangsúlyozta: mind a mai napig beszélni kell az egykori elnyomásról, hogy az ne nyerhessen újból teret.

Március 21-én Székelyudvarhelyen is levetítették a filmet. Az eseményen Szabó Károly, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezetének alelnöke beszélgetett a meghívott vendégekkel és jelenlévő érdeklődőkkel.

Sepsiszentgyörgyön a filmkedvelők március 22-én láthatták az alkotást a Sugás Vendéglőben. Az eseményen házigazdaként Kátai Zsuzsánna, a Gödri Ferenc Általános Iskola aligazgatója, Kolcza István, az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszentgyörgyi tanácsosa, továbbá Szakács Zoltán, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sepsiszéki elnöke köszöntötték a résztvevőket.

Csíkszeredában március 23-án került sor a filmbemutatóra a József Attila Általános Iskola Dísztermét. A filmvetítést követő közönségtalálkozót Gergely István, a Csibész Alapítvány elnöke, egykori római katolikus plébános moderálta, aki közvetve is részese volt a Securitate zaklatásainak, beszervezési kísérleteinek.

Nagy Csaba