Kui Attila Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt Szilágy megyei elnöke és Molnár Kálmán, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szilágy megyei alelnöke koszorúztak március 15-én Fábián Dániel 1848-48-es forradalmár emléktáblájánál.

Molnár Kálmán beszédében felelevenítette Fábián Dániel alakját, akit 1848-ban országgyűlési képviselőnek választottak, s aki a képviselőházat mindenben követte a világosi fegyverletételig. Miután a forradalmárt hadi törvényszék elé állították, hat év raboskodás után, 1856 tavaszán szabadult, ezt követően Szilágycsehben haláláig szolgálta papként magyar népét.

Kui Attila Zsolt, Fábián Dániel sírjánál elmondta: közös összefogással cselekednünk kell, hogy gyermekeink, unokáink, dédunokáink itthon maradhassanak magyarnak. „100 évvel a Gyulafehérvári Nyilatkozat után, a román kormány asszimilációs törekvései ellenére sem mondhatunk le kisebbségi jogainkról, követelnünk kell népünk önrendelkezését, véleményéhez és anyanyelvéhez való jogát. Az akkori forradalmárok őszintén hitték, hogy az elnyert jogaik változatlanul fennmaradnak az utókor számára, s ha már nem így történt, rajtunk a sor, hogy közel 170 év távlatában, hőstettüket követően mi harcoljuk ki azt a szabadságot, amelyet hátra hagyunk az utókornak” – hangsúlyozta ünnepi beszédében a Néppárt Szilágy megyei elnöke.