Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi irodájában (Demokráciaközpont) konzuli napot tartottak február 26-án. A korábbi konzuli napokhoz hasonlóan, most is több százan fordultak meg az irodában: közel ötven honosítási kérelmet vettek át a konzulátus munkatársai, ezekben a kérelmekben mintegy hetven személy kérte visszahonosítását, mindemellett nagy volt az érdeklődés az anyasági támogatás és más konzuli ügyek iránt is.

A konzuli nap folyamán mintegy ötven, a honosításhoz vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó kérdésben is segítettek a nagyváradi iroda munkatársai. A 2018 január 1-jével beindult Köldökzsinór Program anyasági támogatására is többen jelentkeztek, ugyanakkor sokan kértek anyakönyveztetést születés, valamint házasság esetében.  Az EMNT-iroda munkatársai ezen a napon negyven olyan személyt regisztráltak, akik a konzuli napra eljöttek és még eddig nem kérték felvételüket a magyarországi választási névjegyzékbe.

Az EMNT Demokráciaközpont nagyváradi irodájában minden munkanap 9 és 17 óra között várják az érdeklődőket a Kálvin János utca 1. szám alatt. Segítenek a honosítási eljáráshoz kapcsolódó iratok összeállításában, a magyarországi választásokon való részvételhez szükséges regisztrációban, ugyanakkor a levélszavazatok azonosító nyilatkozatának kitöltésében is. Az EMNT Demokráciaközpont eljuttatja a lezárt levélszavazatos borítékokat a kolozsvári konzulátusra. Minden más, a magyar állampolgársághoz kapcsolódó kérdésben is várják az érdeklődőket az irodában.